30
Iulie
Joi/ 19:00

LIEDURI ȘI SCRISORI

KMO szabadteri koncertek

Recital Shumann de lieduri

 În colaborare cu Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei



Soliști: Barabás Zsuzsa, Pataki Adorján
Clarinet: Lupșa Marius
 La pian: Horváth Edit, Horváth Zoltán 
 Narator: Popovici Zsófia, Mányoki László 
Regia: Szabó Emese
 Locația:  Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (strada Constantin Daivoviciu utca 2.)

Program:

Dichterliebe op. 48 (1): Pataki Adorján – tenor, Horváth Zoltán – zongora 
Frauenliebe und Leben op. 42: Barabás Zsuzsa – szoprán, Horváth Zoltán – zongora 
Drei Fantasiestücke: Lupșa Marius – klarinét, Horváth Edit – zongora 
Dichterliebe op.48 (2):  Pataki Adorján – tenor, Horváth Zoltán – zongora 
 

 

În pofida titlului aparent puritan, serata schumanniană Lieduri și scrisori programată joi, 30 iulie de la ora 19, ne invită într-o lume sonoră care respiră  o mare intensitate atât prin emoția debordantă a textului cântat – lieduri, cât și a cuvântului rostit - scrisori.

Anul 1840 a reprezentat cea mai prolifică perioadă  în viața lui Robert Schumann în ceea ce privește creația de lied. Aceste luni în care au zărit lumina zilei cele mai cunoscute cicluri, coincid cu mult așteptata căsătorie cu Clara Wieck, o împlinire devenită posibilă după un îndelungat și chinuitor răstimp de așteptări. Așadar, am ales două creații reprezentative care poartă amprenta acestei etape din viața compozitorului: ciclul Frauenliebe und Leben pe versurile lui Adalbert von Chamisso și Dichterliebe pe versurile lui Heinrich Heine. Presărat printre aceste capodopere, se vor face auzite în interpretarea naratorilor noștri și fragmente din imensa corespondență dintre Robert și Clara Schumann, aceasta reprezentând o mărturie aproape litografică a profunzimii și fineții relației lor, reamintindu-ne în același timp de o formă a comunicării care devine tot mai străină  și aproape uitată de către omul contemporan. 

Astfel, însoțiți de muzică dar și de cuvântul rostit vom fi călăuziți în universul  labirintului emoțional creat de cea mai intensă relație umană, și anume dragostea, în acele timpuri insinuând mereu prezența naturii și ideea morții. 

Cele trei piese pentru clarinet și pian, Drei Phantasiestücke (1849) ne vor întâmpina asemeni unei evadări din prezent, completând astfel tabloul plin de povești pe care lumea lui Robert Schumann îl înfățisează.

Horváth Zoltán
   
 

 

Galerie