17
Ianuarie
Duminică/ 19:00
Venczel Péter

Cocoșatul de la Notre Dame

A Notre Dame-i toronyőr
Balet

Spectacol online 

 

Spectacol de dans în două acte, realizat pe baza romanului „Notre Dame de Paris" de Victor Hugo. Muzica pentru acest spectacol a fost compusă de către Venczel Péter.

În concepția acestui spectacol acțiunea se desfășoară în jurul unei tinere țigănci, Esmeralda, care încântă privirile trecătorilor din piața catedralei Notre-Dame. Încălcându-și jurămintele sfinte, însuși arhidiaconul Claude Frollo se îndrăgostește de ea si încearcă să o seducă. Urmărită de Frollo și acuzată de o crimă pe care nu a comis-o, este condamnată la moarte, dar este salvată de clopotarul catedralei, diformul Quasimodo.

Actul I

Acțiunea spectacolului începe cu „Sărbătoarea Nebunilor”, prilej de petrecere pentru toate clasele sociale ale Parisului, o sărbătoare neapreciată de biserica catolică. În acest prim tablou, vom face cunoștință cu toate personajele piesei. În acest tablou, Quasimodo este încoronat ca „Papă al Nebunilor”, și este sărbătorit cu mult fast de mulțime. Esmeralda este adusă de către Clopin Trouillefou (regele țiganilor) ca „premiu” pentru noul „papă”. Apariția lui Claude Frollo și a lui Phoebus de Châteaupers, căpitanul gărzilor, în mijlocul petrecerii, vine cu un conflict din care Quasimodo se alege cu o pedeapsă publică în care este biciut și umilit.

În tabloul 2. Quasimodo este eliberat de către Esmeralda. La apariția lui Phoebus, tânăra țigancă îl seduce, iar acesta, debusolat, le permite amândurora să plece.

Tabloul 3. – Camera Secretă a lui Frollo. Focurile pasiunii l-au cuprins și pe arhidiacon în ciuda jurămintelor lui în fața bisericii și în fața lui Dumnezeu. Nebunie, demoni, zbuciumări lăuntrice îl încearcă pe Frollo care-și jură că Esmeralda sau va fi a lui sau nu va fi a nimănui.
În următoarea scenă, tabloul 4., ne întâlnim cu Esmeralda și Phoebus într-un un duet romantic.

Tabloul 5. În piața din fața catedralei, profitând de atenția distrasă a mulțimii, Frollo se apropie de Esmeralda și încearcă să îi intre în grații. Refuzul acesteia îl face să devină agresiv, iar într-o încăierare aparent banală dintre Frollo, Esmeralda și Phoebus, cel din urmă cade înjunghiat. Frollo manipulează mulțimea și o acuză pe Esmeralda de crimă.

Actul II

Aflată în arest în piața din fața catedralei și așteptându-și pedeapsa, Esmeraldei i se derulează prin fața ochilor scene petrecute în ultimul timp. Este trezită la realitate de tobele care îi anunță sfârșitul. Într-un gest de disperare, Quasimodo o salvează, și cere azil în interiorul catedralei Notre-Dame. Aici, se leagă o relație puternică de prietenie între Quasimodo și Esmeralda. Evident apariția lui Frollo nu se lasă mult așteptată iar deznodământul îl veți deduce la finalul acestui spectacol.

 

Venczel Péter

Cocoșatul de la Notre Dame

    Balet în două acte, realizat pe baza romanului „Notre Dame de Paris" de Victor Hugo.

 

 

Quasimodo
Claude Frollo
Phoebus de Châteaupers
Clopin Trouillefou

 

Ansamblu fete țigănci: Viorica Bogoi, Delia Gollner, Oana Siminic, Roberta Lupaș, Smaranda Ciubotariu, Maria Kovacs, Iuliana Dane, Diana Groza,  Alina Vanca, Anamaria Boancă, Agatha Olah, Raluca Perde, Giulia Pes, Oana Felecan, Júlia Barabás, Daniela Timofte, Camelia Rațiu, Szerénke Madarász.

Ansamblu băieți țigani: Robert Attila Kalman, Sergiu Hosu, Alex Dobre, Tudor Stupar, Andrei Damaschin, Antonio Mon.

Nobili: Simina Oprean Ionuța, Camelia Luțai, Ionuț Tătar.

Soldați: Daniel Szekely, Kalman Robert Attila, Catalin Paraleste, David Micu, Paul Cuibus.

„Commedia dell'arte”: Mircea Cadariu, Victoria Morvay, Alex Avram.

Copii: Maya Șerban, Marisa Luțai, Sofia Rațiu, Victoria Bella Morvay, Teodora Mocan, Madarász András.
 

 

Regia și coregrafia
Coordonator Artistic
Scenografie
Regia tehnică

 

Înregistrările difuzate pe canalul YouTube al instituției fac parte din arhiva Operei Maghiare din Cluj. Calitatea înregistrării variază în funcție de posibilitățile tehnice din perioada respectivă.