Familia Tót se duce la Cluj cu povestea sa despre tragedia celor lipsiţi de apărare

Tóték 2

Cu un an în urmă, în noiembrie 2021, a avut loc premiera producţiei Tóték / Familia Tót, în regia lui László Bocsárdi, un spectacol prin care Teatrul Tamási Áron şi-a propus să celebreze 110 ani de la naşterea lui István Örkény, care s-au împlinit în 5 aprilie 2022. În ultima lună a acestui an, Familia Tót se va întâlni şi cu spectatorii din Cluj, în Opera Maghiară, unde spectacolul se va juca marţi, 6 decembrie, de la ora 19.
Spectacolul Tóték este o variantă scenică a romanului şi a piesei de teatru cu același titlu. Această capodoperă a literaturii dramatice mondiale a apărut pentru prima dată în 1966, sub forma unui roman scurt, pe care István Örkény îl rescrie un an mai târziu, sub forma unei piese de teatru. Despre rostul naşterii Familiei Tót, scriitorul maghiar a spus: „Conform intențiilor mele, Familia Tót este tragicomedia celor lipsiți de apărare. Trăim într-o interdependență mutuală, suntem tirani și victime în aceeași persoană”. Regizorul László Bocsárdi consideră că a fost o oportunitate, dar şi o provocare uriașă pentru Trupa Tamási Áron, ca să fie vocea acestui text legendar şi de o extremă actualitate, un text demn de rangul Teatrului Tamási Áron din Sfântu Gheorghe.
Biletele pentru reprezentaţia cu Familia Tót din 6 decembrie pot fi achiziţionate de la Caseria Operei Maghiară din Cluj-Napoca sau online pe siteul www.eventbook.ro