,,Pelléas și Mélisande” – premieră la Opera Maghiară

PM sajttaj-6.jpg

Marți, 21 martie ora 18:30, la Opera Maghiară din Cluj, are loc premiera spectacolului Pelléas și Mélisande de Claude Debussy, în regia lui Szabó Emese. La pupitrul dirijoral se va afla Tompa Ábel.

Pelléas și Mélisande poate fi considerată prima operă modernă a secolului XX. Argumentele sunt multe, sunt de substanță – muzicale toate –, întrebarea care se pune fiind cea dacă muzica modernă începe cu Achille-Claude Debussy (1862-1918).

,,Claude Debussy reprezintă eliberarea și desprinderea de sentimentalismul de tip romantic, dar și de stilul wagnerian. Debussy surprinde în lucrările sale prin limbajul melodic, prin combinațiile armonice îndrăznețe, combinații ritmice inedite, culori orchestrale surprinzătoare. Toate au la bază trăiri puternice și reacții spontane, generatoare de emoții. Și sunt generatoare de emoții pentru că vorbim despre o muzică de atmosferă, de puternice culori timbrale, de note definitorii ale picturii și poeziei. Îl putem asocia, pentru pictura impresionistă cu Renoir, Manet, Monet, Degas, Cezanne, Pissarro, Berthe Morisot, iar pentru muzică cu Ravel, Dukas, Delius.” (Demostene Șofron)

Rolurile principale al spectacolului Pelléas și Mélisande sunt interpretate de Erdős Róbert și Gebe-Fügi Renáta, distribuţia fiind întregită de artiștii Kovács István, Fried Péter, Gáspárik Szilvia-Klára, Modra Noémi și Peti Tamás Ottó.

La realizarea spectacolului au contribuit: Venczel Attila (scenografie), Ledenják Andrea (costumele), Kulcsár Szabolcs (maestru de cor), Barabás Sándor și Ferenczi Endre (concert-maestru), Nagy Gergő (corepetitor).

Biletele pentru premiera spectacolului Pelléas și Mélisande din 21 martie, precum și pentru reprezentația din 23 martie, pot fi achiziționate de la casa de bilete a Operei (în zilele lucrătoare, între orele 10.00 și 14.00) și online pe www.eventbook.ro.

Vă așteptăm cu drag!