29
aprilie
Marți/ 19:00

Bogáncs 40

Bogáncs 40.

 

Aniversarea a 40 de ani al Ansamblului Bogáncs

 

Despre Ansamblului Folcloric Bogáncs

Predecesorul Ansamblului Folcloric Bogáncs din Cluj, Cercul Folcloric al Liceului Brassai Sámuel din Cluj s-a înfiinţat la iniţiativa doamnei profesoare Tolna Éva în 1985. Obiectivul primordial al ansamblului este păstrarea culturii populare din Transilvania, de a face cunoscute elevilor liceului dansurile şi muzica populară, părţi importante ale tradiţiilor noastre etnice. Din ianuarie 1990 Cercul Folcloric de până atunci a primit denumirea de Ansamblul de Dansuri Populare Bogáncs. Ansamblul premiat în 1992 cu premiul Éghy Ghysa decernat de către Societatea Maghiară de Cultură din Transilvania (EMKE) este în acet moment ansamblul cu cea mai îndelungată continuitate printre formaţiile maghiare de dansuri populare din Transilvania, lărgindu-se în continuu: în 1990 s-a înfiinţat grupul Kisbogáncs (pentru copii între 12-16 ani), în 1999 Apróbogáncs (pentru copii între 8-12 ani), în 2000
Morzsabogáncs (grupa de copii de până la 8 ani). Prima generaţie de membri ai ansamblului Bogáncs, absolvenţii din 1993 au înfiinţat Ansamblul de dans Zurboló (care defapt este ansamblul de adulţi al instructorilor ansamblului Bogáncs). Între 1996-2004 a funcţionat şi grupul Zurboló Utánpótlás, iar în 2001 grupa Bogáncs Utánpótlás, astfel în decursul celor 40 de ani de existenţă în aceste grupuri de dans s-au perindat aproape 1400 de copii şi tineri. În prezent în grupurile ansamblului de 40 de ani al copiilor şi tinerilor maghiari din Cluj dansează aproximativ 200 de membri.
Cu toate că nu considerăm spectacolele scenice ca fiind primordiale pentru ansamblul nostru, am reuşit să ne câştigăm renumele şi în faţa publicului, renume care s-a amplificat şi mai mult de-a lungul turneelor de peste hotare (Ungaria, Polonia, Germania, Lituania, Suedia). Popularitatea ansamblului este demonstrată şi de articolele scrise atât în presa din ţară, cât şi din străinătate. În 1991 Redacţia Maghiară a Televiziunii Române din Bucureşti, în 2003 postul maghiar MTV 2, iar în 2010 emisunea Élő népzene a postului maghiar Duna au efectuat câte o emisiune amplă despre ansamblu. Pe lângă multele premii câştigate la diferite festivaluri, aprecierea cea mai importantă pentru noi este premiul menţionat mai sus, Éghy Ghysa decernat de către Societatea Maghiară de Cultură din Transilvania (EMKE) în 1992. Din anul 1992 ansamblurile Bogáncs şi Zurboló sunt organizatorii şi gazdele Festivalului de Dansuri Populare pentru Tineret din Cluj, festival organizat bianual.
Deoarece ansamblurile Bogáncs şi Zurboló au devenit ansambluri cu realizări remarcabile în rândul publicului amator de dansuri populare maghiare din Transilvania, în sprijinul activităţii grupurilor din cadrul ansamblurilor am înfiinţat în toamna anului 2002 propria noastră asociaţie, Asociaţia „Bogáncs – Zurboló Egyesület”. Asociaţia doreşte să asigure o bază materială şi spirituală adecvată funcţionării, acţionează ca şi instituţia de bază a ansamblurilor, o organizaţie civilă care vrea să trateze cu eficacitate atât resursele proprii, cât şi finanţările obţinute. Asociaţia „Bogáncs – Zurboló Egyesület” este membru al Asociaţiei de Dans Popular al Maghiarilor din România. Asociaţia noastră este organizatoarea şi gazda taberelor de vară de dans Bogáncs (între anii 1994–2015 la Rimetea, începând din 2016 la Sâncraiu) și Zurboló (la Rimetea), a Caselor de Dansuri Populare Zurboló din Cluj, a Forumului de Dans Zurboló, a Festivalului de Dansuri Populare pentru Tineret din Cluj, coorganizator a mai multor festivaluri, manifestări şi tabere. Ansamblul dispune şi de o revistă proprie începând din anul 1990: revista BOGÁNCS este prospectul periodic al ansamblului de dansuri populare, cu un jurnal permanent.