20
Iunie
Joi/ 19:00
Venczel Péter

Cocoșatul de la Notre Dame

A notre dame-i toronyőr
Balet

 

    Balet în două acte, realizat pe baza romanului "Notre Dame de Paris" de Victor Hugo

 

Spectacol de dans în două acte, realizat pe baza romanului „Notre Dame de Paris" de Victor Hugo. Muzica pentru acest spectacol a fost compusă de către Venczel Péter.

În concepția acestui spectacol acțiunea se desfășoară în jurul unei tinere țigănci, Esmeralda, care încântă privirile trecătorilor din piața catedralei Notre-Dame. Încălcându-și jurămintele sfinte, însuși arhidiaconul Claude Frollo se îndrăgostește de ea si încearcă să o seducă. Urmărită de Frollo și acuzată de o crimă pe care nu a comis-o, este condamnată la moarte, dar este salvată de clopotarul catedralei, diformul Quasimodo.

Actul I

Acțiunea spectacolului începe cu „Sărbătoarea Nebunilor”, prilej de petrecere pentru toate clasele sociale ale Parisului, o sărbătoare neapreciată de biserica catolică. În acest prim tablou, vom face cunoștință cu toate personajele piesei. În acest tablou, Quasimodo este încoronat ca „Papă al Nebunilor”, și este sărbătorit cu mult fast de mulțime. Esmeralda este adusă de către Clopin Trouillefou (regele țiganilor) ca „premiu” pentru noul „papă”. Apariția lui Claude Frollo și a lui Phoebus de Châteaupers, căpitanul gărzilor, în mijlocul petrecerii, vine cu un conflict din care Quasimodo se alege cu o pedeapsă publică în care este biciut și umilit.

 

În tabloul 2. Quasimodo este eliberat de către Esmeralda. La apariția lui Phoebus, tânăra țigancă îl seduce, iar acesta, debusolat, le permite amândurora să plece.

Tabloul 3. – Camera Secretă a lui Frollo. Focurile pasiunii l-au cuprins și pe arhidiacon în ciuda jurămintelor lui în fața bisericii și în fața lui Dumnezeu. Nebunie, demoni, zbuciumări lăuntrice îl încearcă pe Frollo care-și jură că Esmeralda sau va fi a lui sau nu va fi a nimănui.
În următoarea scenă, tabloul 4., ne întâlnim cu Esmeralda și Phoebus într-un un duet romantic.

Tabloul 5. În piața din fața catedralei, profitând de atenția distrasă a mulțimii, Frollo se apropie de Esmeralda și încearcă să îi intre în grații. Refuzul acesteia îl face să devină agresiv, iar într-o încăierare aparent banală dintre Frollo, Esmeralda și Phoebus, cel din urmă cade înjunghiat. Frollo manipulează mulțimea și o acuză pe Esmeralda de crimă.

Actul II

Aflată în arest în piața din fața catedralei și așteptându-și pedeapsa, Esmeraldei i se derulează prin fața ochilor scene petrecute în ultimul timp. Este trezită la realitate de tobele care îi anunță sfârșitul. Într-un gest de disperare, Quasimodo o salvează, și cere azil în interiorul catedralei Notre-Dame. Aici, se leagă o relație puternică de prietenie între Quasimodo și Esmeralda. Evident apariția lui Frollo nu se lasă mult așteptată iar deznodământul îl veți deduce la finalul acestui spectacol.

 

 

Quasimodo
Claude Frollo
Phoebus de Châteaupers
Commedia Dell' Arte

 

 

Ansamblu fete țigănci: Camelia Rațiu, Antonia Indrei, Delia Ianc, Andreea Popa, Andreea Ilincariu, Alexandra Fîlfan, Daria Munteanu, Aurora Ișvanca, Olivia Saliou, Popa Hajnalka

Spanioli:  Oana Siminic, Alexandra Nuna, Smaranda Ciubotariu, Anamaria Shevchenko

Mamele: Barabás Júlia, Dana Timofte, Madarász Szerénke

Ansamblu băieți țigani:  Sergiu Hosu, Antonio Mon, Kálmán Robert Attila, Székely Dániel, Marc Ambruș, Mihai Pop

Nobili: Camelia Luțai, Bianca Busuioc, Beni Ștefan, Antonie Popa

Soldați:  Radu Pop, Orlando Rați, Varga János

Mercenari Kálmán Robert Attila, Székely Dániel, Sergiu Hosu, Antonio Mon, Antonio Zelenka, Orlando Rați 

Copii: Marisa Luțai, Chis Aylin Elena, Simona Rațiu, Raisa Pop, David Shevchenko, Nicole Ianc