Julia Cruz Carceller

dirijor
Julia Cruz 2

Julia Cruz, dirijoare de origine spaniolă, are o personalitate entuziastă, dinamică și comunicativă, care îi permite să se conecteze imediat cu orchestrele și cu publicul. Repertoriul ei variază de la Haydn la muzica contemporană, accentul punând pe opera italiană. Din 2022, este laureată a bursei „Taki Alsop” pentru dirijori.
Printre angajamentele lui Cruz în actuala stagiune se numără debutul său cu La Traviata la Opera Maghiară din Cluj și cu Elixirul dragostei la Opera de Stat Stara Zagora, fiind și dirijoare invitată a Orquestra de Cambra de Mallorca.
În 2021, Julia a fost distinsă cu premiul al II-lea în cadrul Concursului de Dirijat de Operă „Dunărea Albastră”/Bartók Béla și a fost invitată ca dirijoare la diverse teatre de operă europene în următoarele stagiuni.
Pe când era încă studentă, Julia a fost selectată ca dirijoare asistentă a Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana (Spania), poziție pe care a ocupat-o timp de trei sezoane. Alături de această orchestră, ea a lucrat în proiecte simfonice și de balet, precum și la premiere și înregistrări ale noilor lucrări ale compozitorilor rezidenți. De atunci, Julia a dirijat diverse orchestre europene din Olanda, Bulgaria, România, Rusia și Spania și a fost dirijoare asistentă și secundară în mai multe producții de operă.
Julia este profund dedicată aspectului social al creației muzicale și crede că muzica este un instrument care ne poate transforma realitatea. Cu această mentalitate, ea este, de asemenea, interesată să dezvolte proiecte muzicale care să permită muzicienilor și publicului să se conecteze și să sprijine diversitatea și echitatea în muzică, împărtășind în același timp estetica sa muzicală.
Julia s-a născut în 1996. La vârsta de 6 ani, a început să cânte la trombon, însă a descoperit rapid dirijatul. A studiat la Conservatorio Superior de Música de Aragón cu Borja Quintas și Miquel Rodrigo, unde a absolvit cum laude, și la Universitatea de Arte Aplicate din Zuyd, unde a obținut un masterat în dirijat orchestral, cu Arjan Tien, pe care l-a absolvit cu distincție, și a fost îndrumată suplimentar în cadrul unor cursuri de maeștri și ateliere de Federico Santi, Colin Metters, Vladimir Ponkin și Bruno Aprea, printre alți dirijori internaționali.

Spectacole