19
Octombrie
Joi/ 18:30
Giuseppe Verdi

Aida

KMO AIDA fb fejlec-.jpg
Abonament color
Operă

Operă în patru acte

Libret: Antonio Ghislanzoni după Auguste Mariette 

 

Opera lui Giuseppe Verdi ,,Aida" poate fi numită pe bună dreptate una dintre cele mai bune din istoria muzicii. Totul în ea este frumos: muzică plină de culoare, imagini vii și un complot neobișnuit, bazat pe evenimente istorice reale, care îi dau o urgență deosebită. Acțiunea operei are loc în timpul domniei faraonilor, în ciuda bazei aparent istorice, a teatrului personal, a unui triunghi de dragoste  clasic și a geloziei arzătoare care orbește si distruge viața.

 

Distribuția:

Amneris, fiica regelui Egiptului
Ramfis, Marele Preot
Regele Egiptului
Marea preoteasă
Mesagerul

 

Cu participarea artistelor:

Ádám Éva, Balázs Borbála, Hary Judit, Jordán Éva, Székely Zsejke, Vigh Ibolya, Pál Kincső 

Preoți:
Varga Attila, Varga János, Krajczár Mihály, Lőrincz Norbert, Andrei Șofron, Celestin Pandrea, Gelu Moldovan, George Godja, Mihai Lupu

Cu participarea corului, orchestrei și ansamblului de balet al Operei Maghiare

 

 

Sinopsis

Act 1.
În afara palatului regal din apropiere de Memphis, Ramfis (marele preot al Egiptului) îl informează pe Radames (un războinic tânăr) că armatele din Etiopia se îndreaptă spre valea Nilului.

Radames își exprimă speranța de a fi numit comandantul armatei Egiptului, unde își poate conduce trupele în victorie, precum și salvarea lui Aida, iubitul său etiopian, capturat de trupele egiptene. Fără cunoștință, precum și restul Egiptului, Aida este fiica regelui Etiopiei, Amonasro. De la capturarea ei, Aida a servit ca rob al prințesei egiptene, Amneris. Amneris îl iubește pe Radames, dar simte că este îndrăgostit de o altă femeie. Nu este de mult înainte ca Amneris să stabilească cine este femeia mister, când vede privirile dornice împărtășite între el și Aida. Amneris își menține calmul, ascunzând gelozia înrădăcinată și continuă să o păstreze pe Aida ca pe sclavul ei. Împăratul Egiptului sosește și anunță că informația lui Ramfis era corectă și că trupele etiopiene, conduse chiar de regele Etiopiei, și-au făcut deja drumul în Teba. Regele numește Radames ca lider al armatei, în timp ce declară simultan război împotriva Etiopiei.

Un Radames plin de bucurie se îndreaptă spre templu pentru a-și încheia ritualul de încoronare. Lăsată singură în sală, Aida devine distrasă, deoarece este obligată să aleagă între iubitul ei egiptean și tatăl și țara ei.

Act 2.
După lupta lor victorioasă, Radames și trupele sale se întorc din Teba. În interiorul camerelor lui Amneris, are niște sclavi care o întreabă în lumina bătăliei.
Întrebându-și suspiciunile cu privire la Aida și Radames, decide să testeze Aida. Ea îi respinge pe toți sclavii ei, cu excepția lui Aida, și îi spune că Radames a murit în luptă. Aida se prăbușește în lacrimi și își mărturisește dragostea pentru Radames, care îl înfurie pe Amneris, care jură răzbunare.

Radames se întoarce triumfător la Memphis, călătorește prin oraș cu trupele sale, în timp ce etiopienii capturați se îndepărtează. Aida îi vede pe tatăl ei captiv și se aruncă spre el. El își face promisiunea să nu dezvăluie adevărata lor identitate. Regele Egiptului, atât de încântat de performanța lui Radames, îl onorează acordându-i orice îi cere. Înainte ca Radames să-și poată cere cererea, Amonasro declară că regele Etiopiei a fost ucis în luptă și cere regelui egiptean să-i elibereze. Oamenii din Egipt, totuși, se alătură cântărilor cerându-și moartea, iar Regele își dăruiește dorințele. Pentru a-și salva viața iubitului, Radames încasează generozitatea regelui și îi cere să-i cruțe viața etiopienilor. Regele îl acordă fericit cererea și îi declară pe Radames succesorul și viitorul soț al prințesei Amneris. Aida și tatăl ei sunt luate în custodie pentru a preveni orice revoltă etiopiană.

Act 3.
În ceea ce privește pregătirile pentru nunta viitoare dintre Radames și Amneris, Aida așteaptă Radames în afara templului într-un loc convenit anterior. Tatăl Aida, Amonasro, o găsește și o presează pentru a afla unde este ținută armata egipteană. Simțindu-se de casă, ea este de acord cu dorințele tatălui ei. Când Radames iese din templu pentru a întâlni Aida, Amonrasro se ascunde și ascultă în conversația lor. La început, iubitorii vorbesc despre viața lor viitoare împreună, dar după ce îi întreabă Aida, el îi spune unde se află armata. Amonasro se ascunde și își dezvăluie identitatea lui Radames, la fel cum Amneris și Marele Preot ies din templu. Înainte de a scăpa de Aida și Amonasro, Aida cere Radames să le urmeze. În schimb, Radames se supune lui Amneris și Marelui Preot ca un trădător.


Act 4.
Frustrata de Radames, Amneris pledeaza cu el pentru a-si nega acuzatiile. Deplină de mândrie și de iubire pentru țara sa, nu are. El acceptă pedeapsa, dar este fericit să știe că Aida și tatăl ei au scăpat. Aceasta doare Amneris chiar mai mult. Ea îi spune că o va salva dacă renunță la dragostea lui pentru Aida, dar din nou refuză. Marele preot și tribunalul său îl condamnă pe Radames la moarte prin îngroparea în viață. Amneris cere pentru mila lor, dar ei nu se clatină.

Radames este dus la cel mai jos nivel din templu și este închis într-un mormânt întunecat. După ce a fost blocat, aude pe cineva care respiră într-un colț întunecat; este Aida. Își mărturisește dragostea pentru el și a ales să moară cu el. Cele două îmbrățișează ca Amneris plânge mai multe etaje deasupra lor.

Galerie