12
Noiembrie
Joi/ 19:00
Gioachino Rossini

Contele Ory

Ory grófja
Opera buffa

Spectacol online

 

În epoca cruciadelor, toţi bărbaţii din Franţa sunt plecaţi la război – cu excepţia contelui Ory şi a prietenilor săi. Contele se deghizează în sihastru, încercând astfel să cucerească doamnele din castelul Formoutiers, mai ales contesa Adèle. Aprodul contelui, Isolier, nu-şi recunoaşte stăpânul şi îi mărturiseşte că este îndrăgostit de frumoasa contesă. Contesa însuşi îl vizitează pe “sihastru” şi îi vorbeşte despre marea ei amărăciune. “Sihastrul” o sfătuieşte să caute mângâiere în dragoste, dar să se ferească de Isolier.

Contesa îl invită pe “mântuitorul ei” la castel, însă profesorul contelui Ory îşi demaschează stăpânul. Doamnele primesc şi o scrisoare, care anunţă sfârşitul războiului şi întoarcerea soţilor. Adèle şi doamnele ei se retrag la castel, peste noapte însă sunt trezite de călugăriţe, care se adăpostesc de furtună. Contesa îi invită înăuntru pe călugăriţe – care de fapt sunt Ory şi prietenii lui deghizaţi. Isolier soseşte să le anunţe pe doamne de sosirea soţilor, şi îl demaschează pe conte. Aprodul o linişteşte pe contesa disperată: să aibă încredere în el, totul se va rezolva…

 

Gioachino Rossini

Contele Ory

Opera buffa în două acte, interpretată în limba franceză, titrată în limba română şi maghiară.

Libret: Eugène Scribe și Charles-Gaspard Delestre-Poirson

 

 

Adéle de Formoutiers
Le Guverneur

 

 

 

Sinopsis:

ACTUL I.:
După ce a părăsit Țara Sfântă pentru a lupta în Cruciade, contele de Formoutiers și bărbații săi lasă în satul său, Adele și tovarășul ei, Ragonde, în castel. Tânărul contele Ory, care arde cu dorință pentru Adele, decide să valorifice situația. Contele Ory se ascunde ca un pustnic, iar prietenul său, Raimbaud, intră în castel pentru a anunța că pustnicul îi va da sfaturi cu privire la problemele inimii. Unul câte unul, femeile, care au fost singure în castel, în timp ce soții și iubitorii lor sunt plecați, vizitează și primesc binecuvântări de la pustnicul care a locuit lângă poarta castelului. Ragonde sosește și vorbește cu pustnicul. Ea îi spune că femeile din castel au luat jurăminte ca să trăiască ca văduve, dar contesa Adele rămâne deprimată și melancolică. Înainte de a pleca, Ragonde îi informează pe asistentul că Adele va veni să îl viziteze curând, iar contele Ory abia își poate stârni entuziasmul. Momente mai târziu, Isolier, pagina lui Ory, sosește cu tutorele lui Ory. Deși Isolier este păcălit de deghizarea contelui Ory, tutorele rămâne suspicios și lasă să obțină întăriri.

În timp ce tutorele este departe, Isolier confidează în pustnicul că este îndrăgostit de contesa Adele. După ce detalia un plan de a intra în castel deghizat un pelerin, pustnicul este de acord să-l ajute pe Isolier. Cu toate acestea, contele Ory este hotărât să fure planul lui Isolier ca fiind al său.

Când Adele caută sfatul pustnicului, este șocat să afle că prescripția lui este să aibă o aventură.

Ea mărturisește că are sentimente pentru Isolier, dar pustnicul îi avertizează imediat să stea departe de pagina tânără. După discuția lor, Adele îi invită pe hermit să se întoarcă în castelul ei, recunoscând sfaturile sale. Pe măsură ce se îndreaptă spre castel, tutorul se întoarce cu rezervă și dezmembrează contele deghizată Ory. Adele, Isolier și ceilalți nu-și pot crede ochii. Știrile sosesc că soldații se vor întoarce acasă de la Cruciadă în două zile, iar Ory începe să realizeze un plan de asediere a castelului înainte de a se întoarce.

ACTUL II.:
Mai târziu în acea seară, femeile din castel discută despre îndrăzneala contelui Ory. Pe măsură ce furtuni fură afară, se auzi strigăte venind din afara zidurilor castelului. Adele și femeile ei văd că un grup de călugărițe pelerini se îndreaptă spre castel. Au lăsat călugărițele înăuntru, după ce i-au spus că sunt urmăriți de Ory. Cu toate acestea, maicile sunt de fapt Ory și bărbații săi, deghizați încă o dată. Ory se întâlnește numai cu Adele și îi mulțumește în timp ce menține calmul. Înainte de a pleca, îi ordonă să fie pregătită o masă pentru oaspeții ei. Între timp, prietenul lui Ory, Raimbaud, se întâmplă să găsească pivnița de vinuri a castelului. După ce toarnă o cantitate abundentă de vin la semenii săi, ei încep să-i facă pe niște nebuni, mai ales când trece Ragonde.

Isolier își dă seama de trădarea lui Ory și îi dezvăluie identitatea lui Adele. Ei fac un plan de a păcăli Ory în schimb. Știrile sosesc că bărbații se vor întoarce de la Cruciadă în acea seară, mai devreme decât se așteptau. După ce toată lumea merge la culcare, Isolier se ascunde în camera lui Adele și suflă din toate luminile lumânării. Ory, care își dă seama că are șanse să-și culce contesa devine foarte subțire, se strecoară în camera lui Adele, sperând să fure câteva sărutări. Dintr-o data, se joaca trompete, semnalizand sosirea barbatilor in castel. În acel moment, Isolier își dezvăluie identitatea lui Ory la fel cum Ory ajunge pentru mână. Ory, plin de frică, nu poate scăpa decât în ​​noapte.