21
Februarie
Duminică/ 19:00
Léo Delibes

Coppélia

Coppélia
Balet

Spectacol online

 

Coppélia sau Fata cu ochii de email, baletul capodoperă al lui Léo Delibes, este, pe drept cuvânt, considerat unul dintre modelele clasice ale genului coregrafic. La mai bine de un secol de la premiera ce a avut loc la Paris, în anul 1870, Coppélia continuã să-și păstreze forța de expresie, fiind reprezentat pe scenele multor teatre din lume. Libretul, inspirat din basmul Omul de nisip de E. T. A. Hoffmann, a fost scris de Charles Nuitter în colaborare cu renumitul coregraf Arthur Michel Saint-Léon. 

 

Acțiunea este plasată într-un mic târg din Galiția. Eroul central, Coppélius, este un om misterios care duce o viață izolată, construind păpuși mecanice și trăind cu speranța că, într-o bună zi, va reuși să le însuflețească prin formulele sale magice. Tânăra Swanilda pătrunde în atelierul meșterului și se substituie celei mai frumoase păpuși. Prefăcându-se că reacționează la semnele magice încercate de Coppélius, îl face să creadă că și-a împlinit visul. În cele din urmă, Coppélius își dă seama că a fost înșelat. Prin farsa ei, Swanilda îl induce în eroare și pe Franz, logodnicul ei, de a cărui purtare era jignită și pe care izbutește să-l recucerească. Nunta Swanildei cu Franz încheie baletul, în mijlocul unei serbări populare, la care ia parte însuși meșterul Coppélius, care și-a uitat supărarea că fusese tras pe sfoară.

 

Léo Delibes
Coppélia
Spectacol de balet
Povestea păpușarului Coppelius și a Swanildei

Libret: E.T.A. Hoffmann, Charles Nuitter și Saint-Leon


 

Coppélia

Ansamblul de balet:
Babos Kinga, Rațiu Camelia, Indrei Antonia, Felecan Oana, Lupaș Roberta,
Luțai Camelia, Madarász Szerénke, Siminic Oana

 

 

Scenografia și costumele
Regia tehnică
Regia și coregrafia

 

Înregistrările difuzate pe canalul YouTube al instituției fac parte din arhiva Operei Maghiare din Cluj. Calitatea înregistrării variază în funcție de posibilitățile tehnice din perioada respectivă.