25
Ianuarie
Sâmbătă/ 18:00
Lehár Ferenc

Dragoste de ţigan

cigányszerelem cover
Operetă

FRANZ LEHÁR

Lehár a apărut ca o stea de primă mărime pe firmamentul muzicii, într-o perioadă de criză, în care se credea nimeni nu mai putea să redea publicului gloria operetei clasice. La sfârşitul secolului XIX Jacques Offenbach, Hervé (Louis Auguste Florimond Ronger), Robert Planquette şi Franz von Suppé erau deja o amintire, frumoasă şi strălucitoare ce-i drept, însă „surâsul muzicii” – cum a fost supranumită opereta de către iubitorii ei – , a reânceput să se întrevadă abia odată cu apariţia în 1905 a Văduvei vesele, operetă ce a ţinut capul afişelor de atunci până în ziua de astăzi.

Franz Lehár s-a născut în 30 aprilie 1870, în Komárom, pe malul Dunării, situat la graniţa Cehoslovaciei cu Ungaria. A avut o copilărie marcată de desele mutări ale familiei, tatăl său fiind dirijor de fanfară militară. Cu toate acestea şi-a finalizat studiile gimnaziale în Budapesta iar Conservatorul l-a făcut în Praga unde talentul său componistic a fost încurajat de directorul instituţiei, Benevitz, care l-a şi prezentat lui Antonin Dvořák. Plăcut impresionat de creaţiile lui Lehár, Dvořák îl sfătuieşte să devină compozitor.

După o scurtă incursiune în viaţa de dirijor militar, este angajat la Theater an der Wien. Aici compune şi dirijează prima sa operetă Der Rastelbilder (Tinichigiul ambulant), pe un libret de Viktor Léon. Femeile vieneze, compusă în 1902 a devenit de notorietate atât la Viena cât şi la Berlin, iar Tinichigiul ambulant s-a jucat doi ani la rând cu casa închisă. Din colaborarea cu libretistul Léon, se vor naşte rând pe rând: Der Gottergatte, (Soţul divin), Die Juxheirat (Căsătorie din glumă), ambele compuse şi montate în 1904. Doar cu mari insistenţe, Theater an der Wien a montat Die lustige Witwe de Crăciun, în 1905 succesul la public depăşind cu mult aşteptările producătorilor. Deja de notorietate, numele lui Lehár deschide uşile celor mai mari teatre din Europa şi din lume, cu titluri ca: Der Graf von Luxemburg, (Contele de Luxemburg), 1909, Zigeuner Liebe ( Dragoste de ţigan), 1910, Eva, 1911, Die ideale Gattin (Soţia ideală) 1912, Endlich allein (În sfârşit singuri) 1914. Urmează Der Sterngucker (Căutătorul de stele) compusă în timpul războiului, Wo die Lerche singt, (Acolo unde cântă ciocîrlia) Die blauzer Mazur (Mazurka albastră)1920, Fruhling (Primăvara) 1922, Frasquita, scrisă în 1922, Fata primăverii, 1928.

Două prietenii adevărate se nasc în această perioadă: prietenia cu Giacomo Puccini, care-l consideră pe Lehár „un mare maestru al operetei”, şi cu Richard Tauber despre care se spune că a renunţat la cariera operistică pentru a cânta operetele de care se îndrăgostise.

Ultima perioadă de creaţie înregistrează capodopere ale genului: Paganini, 1925, Ţareviciul, 1927, Friederike, 1928 şi Das Land des Lachelns (Ţara Surâsului), 1929 montată întâi la Berlin. Cântecul său de lebădă este o operă, Giuditta, 1934, pe care Lehár o consideră ca cea mai melodioasă dintre lucrările sale.

În 24 octombrie 1948, Franz Lehár trece în nefiinţă, lăsându-ne un tezaur inestimabil, operetele sale, pe care publicul de pretutindeni le aplaudă la fiecare montare la fel de entuziast ca în ziua premierei.

Dragoste de ţigan

Compusă de Franz Lehár la sfârşitul anului 1909, pe un libret de Alfred Maria Willner şi Robert Bodanzky, opereta povesteşte istoria Zoricăi, o fată de boier, logodită cu Ionel (Gábor), care este nesigură pe sentimentele sale. Acţiunea se petrece în Transilvania în timpul Imperiului Austro-Ungar, într-un sat de pe malul Cernei. Structura celor trei acte ale operetei reflectă acţiunea, prin titlurile generice: Noaptea logodnei, Visul Zoricăi şi Trezirea.

La logodna Zoricăi cu Ionel (Gábor) este invitat Józsi, un tânăr şi pătimaş violinist ţigan. Acesta o seduce pe Zorica prin sunetul vrăjit al viorii dar, mai ales prin cuvintele şi personalitatea lui. Dându-şi seama că nu cunoaşte aceste sentimente pentru logodnicul său. Zorica îl roagă pe Józsi să o ia cu el, pentru ca să devină liberă şi fericită, refuzându-şi logodnicul, spre consternarea invitaţilor. Frământată de îndoială Zorica, îşi aminteşte de legenda populară conform căreia, dacă va bea din apa fermecată a râului Cerna, îşi va vedea viitorul. După ce soarbe câteva picături, Zorica se afundă într-un somn adânc.

Actul al doilea este Visul Zoricăi, în care ea se vede pe sine înconjurată de şatra de ţigani, campată pe moşia vecinei tatălui său, contesa Ilona. După doi ani de absenţă, Józsi este primit cu bucurie de toţi, pentru că fără vioara sa, evenimentele şatrei nu au mai fost la fel. Zorica observă că nu numai ea se bucură de prezenţa gitanului, femeile şatrei, chiar şi Ilona sunt atrase de el. Îndoiala îşi face loc în sufletul ei, mai ales atunci când, la anunţul Ilonei de a da o petrecere pe moşie, Zorica propune o ceremonie de căsătorie, şi, îmbrăcându-se în costumul tradiţional de mireasă al şatrei, tatăl ei, boierul Dragoján, o reneagă. Pe deasupra, Józsi nu doreşte o ceremonie în biserică. Astfel visul de iubire se spulberă şi Zorica îşi dă seama că nu poate iubi şi trăi astfel.

Actul al treilea prezintă trezirea la realitate. La petrecerea de logodnă fiecare personaj îşi arată adevărata faţă. Józsi, angajat pentru a cânta la petrecere, este asaltat de Ilona şi pleacă dezamăgit, nici el nu se potriveşte lumii acesteia. Trezindu-se din visul revelator, Zorica declară că viaţa de nomad nu este pentru ea, şi acceptă iubirea logodnicului ei.

Puţine dintre operetele lui Lehár sunt atât de inventive din punct de vedere melodic atât de îndrăzneţe din punct de vedere al armoniei, şi al culorilor instrumentale. Nicăieri folosirea cântecelor tradiţionale ungureşti şi ţigăneşti nu au fost mai convingătoare. Libretul este marcat de o largă paletă de efecte şi afecte dramatice. Personajele sunt conduse de pasiuni adevărate iar muzica este creată pe măsură. Multe numere ale operetei au devenit faimoase: incluzând ceardaşul Zoricăi, Hör' ich Cymbalklänge, şi duetul Zorica-Józsi Es liegt in blauen Fernen. Ariile lui Józsi, Welche hier von allen würde mir gefallen, sau Ich bin ein Zigeunerkind sunt de asemenea printre favorite. Dansurile, între care domină valsul, ceardaşul şi marşul, conferă operetei un parfum intonaţional balcanic asezonat cu armonii wagneriene (vezi intermezzo-ul instrumental pe malul Cernei), care, alături de lirismul sentimental sau pătimaş al ariilor duetelor şi corurilor, defineşte stilul lui Lehár, stil cu care a sedus publicul de pretutindeni.

Premiera a avut loc la Carltheater din Viena în 8 ianuarie, 1910. Succesul vienez i-a conferit operetei o notorietate mondială, astfel că în 17 octombrie 1911 a fost montată pe Broadway la Globe Theatre având 31 de reprezentaţii, iar în Londra premiera a avut loc în 1 iunie 1912, la Daly's Theatre. În Bucureşti opereta a ajuns mai repede, în 23 iunie 1910 fiind reprezentată cu mare success de Compania Lirică Constantin Oţeleşteanu.

 

Lehár Ferenc

Dragoste de țigan
Operetă în două acte


Libret: Alfred Maria Willner, Robert Bodanzky
Traducere: Zoltán Pál
Dramaturg: Ari-Nagy Barbara

 

Jolán
Dragoján Péter
Regizor tehnic
Scenografie
Costume
Coregrafia la Cluj este semnata de
Asistent coregraf
Maestru de cor
Sufleur
Asistent regie

Conceptie, regizorul spectacolului din Budapesta: Béres Attila

Regia artistică la Cluj este semnată de: Bori Tamás