17
Decembrie
Joi/ 19:00
Giacomo Puccini

MADAMA BUTTERFLY

Pillangókisasszony
Operă

Prima premieră a operei Madama Butterfly din 17 februarie 1904, de la Scala din Milano, în varianta inițială având doar două acte, a fost un eșec. Puccini a revizuit opera dându-i o amploare mai mare, trei acte, precum și roluri mai conturate, a doua premieră a avut loc la Brescia, în 28 mai 1904 cu un succes fulminant. Pentru Metropolitan Opera, Puccini a creat o a treia versiune, în 1906, iar la a patra premieră din Paris a îmbunătățit din nou partitura, pentru ca ultima revizuire, a cincea, realizată tot în 1907 să fie în fine cea care se cântă până astăzi.

 

Spectacol online

Giacomo Puccini
MADAMA BUTTERFLY
Operă în trei acte
Libret: L. Illica și G. Giacosa după D. Belasco și J. L. Long

 

Cio-Cio-San
Pinkerton F.B.
Sharpless
Comisarul Imperial

Sinopsis:

ACTUL I.:

Pinkerton, locotenent în marina Statelor Unite, a hotărât să se însoare cu o micuță japoneză de care s-a îndrăgostit. Departe de larma portului, în fața unei căsuțe în stil tradițional, el ascultă explicațiile pețitorului Goro. Deși îndrăgostit cu adevărat, Pinkerton îi mărturisește consulului Statelor Unite la Nagasaki, că nu crede în viitorul acestei căsnicii. Îmbrăcată în haine de sărbătoare, tânăra Cio-Cio-San (soprană) - în japoneză, fluturaș - apare însoțită de prietenele ei. Comisarul anunță ceremonia căsătoriei. Dar solemnitatea este tulburată de apariția unchiului Bonzo care o reneagă pe Butterfly fiindcă a îndrăznit să nesocotească legea strămoșească printr-o căsătorie cu un străin de religie și neam. Părăsită de toți ai săi, micuța japoneză este totuși fericită alături de Pinkerton pe care îl iubește.

ACTUL II.:

Pinkerton părăsise Japonia de trei ani. Singură, Butterfly își păstra speranța că într-o zi soțul ei va reveni. Sosesc Goro și consulul Sharpless care aduc o scrisoare de la Pinkerton. Discuția este întreruptă de prințul Yamadori care venise să ceară din nou mâna lui Butterfly căci legile japoneze o consideră divorțată pe femeia părăsită. Dar Butterfly îl respinge afirmând că după legile americane ea este încă legată de soțul ei. După plecarea prințului, Consulul citește scrisoarea în care Pinkerton îi comunică că nu va mai reveni niciodată. Dar el nu știa nimic de existența fiului său pe care Butterfly, disperată îl aduce și îl arată consulului, rugându-l să încerce să vorbească pentru ultima oară cu tânărul ofițer. Anunțată de o lovitură de tun o navă intră în port. Este chiar nava albă a lui Pinkerton. Ajutată de către Suzuki, fericită, Butterfly împodobește casa. Se face seară. În casă toți au adormit. Doar Butterfly a rămas trează, așteptând cu privirile ațintite spre port.

ACTUL III.:

Pinkerton n-a venit în micuța casă japoneză. Obosită și tristă Butterfly a adormit și ea. În grădină pătrund consulul și tânărul ofițer, cel din urmă fiind urmat de soția lui americană. El dorește să-și ia copilul. Revederea casei și a grădinii îl impresionează puternic. Trezită din somn, Butterfly îi primește pe vizitatori. De la consul și de la Suzuki ea află hotărârea soțului ei. Aparent liniștită, acceptă. Apoi, rămasă singură se pregătește să moară. Pentru ultima oară ea își strânge băiețelul în brațe. Apoi, cu mâna hotărâtă, își curmă viața după ritualul sacru în timp ce Pinkerton o strigă cu dorința de-a o revedea pentru ultima oară.