10
Octombrie
Marţi/ 19:00
Eroi de basm la Operă — Zilele Operei Maghiare din Cluj, ediția a III.-a

PETŐFI LIVE!

INTRARE LIBERĂ
petofi live8
Studioul de operă ,,Miklós Bánffy ”

PETŐFI LIVE!

Aventurile unui actor ambulant cu voce veselă
Interpreți: Róbert Laczkó Vass, Norbert SzékelyRezumatul spectacolului:
Când maghiarii vorbesc despre Poet, de cele mai multe ori se gândesc la Sándor Petőfi, acest tânăr impetuos, pasional, cu temperament rapsodic, un copil al romantismului până în măduva oaselor. Poezia sa este accesibilă tuturor și strâns legată de biografia sa, și tocmai de aceea a fost atât de inovatoare pentru epoca sa.
Istoricul literar Jenő Pintér a remarcat pe bună dreptate că, „în locul poetului de soi vechi, care își ascundea viața privată și vorbea cu glasul autorității, apare actorul ambulant cu voce veselă, care-și povestește aventurile”. La împlinirea a 200 de ani de la nașterea sa, putem spune cu certitudine că opera literară de valoare universală a lui Petőfi a rezistat la proba timpului. Întreaga sa carieră poate fi cunoscută doar din poeziile sale. De aceea, în cadrul spectacolului de poezie și muzică Petőfi live!, ne străduim să-l facem pe poet să vorbească numai cu propria sa voce, dar bineînțeles, cu propriile noastre instrumente. Noi nu îl vedem doar ca pe un revoluționar, ci am căutat dinadins să facem din portretul nostru subiectiv al lui Petőfi un portret recognoscibil pentru toate vârstele.
„M-au convins că poetul este încă viu în noi, așa cum sugerează și titlul spectacolului, care n-a prezentat portretul clasic al lui Petőfi, ci a sfidat tradiția și ne-a adus aproape «șmecherul» adorabil, care vorbește pe limba tuturor, improvizează versuri pe orice temă și se adresează tuturor; care a rechemat din adâncul memoriei noastre și a recompus într-un mod inedit, dintr-o altă perspectivă, tot ceea ce credeam că am uitat de mult, deși a trecut testul timpului.”
(Gyöngyi Bodolai: Petőfi, poetul din noi)


„Cum devine poezia o plăcere și o necesitate? Doar scufundându-ne în minunea semnificațiilor textului, a modului în care cuvintele sale sunt puse cap la cap. Dar pentru asta, spune prietenul meu, trebuie să înțelegi textul. Și nu se înșală! M-am mirat de acest lucru recent, când am auzit, alături de o sală plină de elevi adolescenți, poezii ale lui Petőfi, cândva repetate la nesfârșit, interpretate de un adevărat profesionist.
Amintirile literare plictisitoare ale unei lumi demult apuse au prins viață, ne-au încântat și ne-au făcut să râdem în spectacolul Petőfi live!, în care Róbert Laczkó Vass a recitat și a cântat poezii cu acompaniamentul minunat al lui Norbert Székely. Am avut ocazia de cunoaște interpretări originale ale unor versuri, care i-au surprins chiar și pe profesorii de literatură maghiară, care le predau aceste poezii deja de decenii. Dar am ascultat și cântece, de stil modern, și a mai fost dans și joc, mult joc. Și a fost exaltare, patriotism, cu un patetism autentic și cu elegantă reținere…” 

(Márta Bodó: Ziua Poeziei Maghiare, sau cine cum citește)


Locația: Studioul de operă ,,Miklós Bánffy ”

 

Proiect realizat cu sprijinul Primăriei și al Consiliului Local Cluj-Napoca.

Galerie