01
Februarie
Joi/ 18:30
Giuseppe Verdi

Traviata

Abonament color
Operă

În trei acte

Libret: Francesco Maria Piave după romanul ,,Dama cu camelii" de Alexandre Dumas Jr.

 

Annina, camerista și confidenta Violettei
Alfred Germont
Georges Germont, tatăl lui Alfred Germont
Gaston vicomte
Baronul Douphol
D’Obigny marquis
Doctorul Grenvil
Joseph, servitorul
Comisionarul

 

Sinposis:

Actul I.:

Musafirii se adună în casa Violettei, și se bucură aparent de serată. Doamna bolnavă își caută alintarea durerilor. Alfred, prezentat pentru prima dată curtezanei, se îndrăgostește profund de aceasta. Violetta e mișcată de afecţiunea sincerã a tânărului, dar nu poate crede în dragostea adevărata. Cu toate acestea, ea îi acordă o şansă: dacă camellia se ofilește, cei doi vor avea un motiv să îndeplinească din nou.

 

Actul II.:

Partea I-a:

Violetta renunță la felul ei vechi de viaţă. Ea pleacă cu Alfred de la Paris şi se îndreaptă spre provincie, pentru a trăi dedicați unul altuia, pentru a încerca să îmbunătățească sănătatea ei, și ca să înceapă o viață nouă. Violetta, deși nu recunoaște, începe să creadă în puterea iubirii adevărate. Dar soarta ei este nemiloasă, iar trecutul ei o bântuie. Bătrânul Germont, tatăl lui Alfred apare în casa lor, și cere fiului său să se întoarcă acasă. Violetta este nevoită să renunțe la dragostea ei, altfel familia lui ar fii rușinată, iar sora lui nu s-ar putea căsători. Violetta, cu inima frântă, promite imposibilul: renunță la Alfred, şi pune fericirea familiei lui pe primul loc.

 

Partea a II-a:

Musafirii obișnuiți se adună în casa Florei, unde Violetta este însoţită de patronul ei vechi. Alfred încearcă să trateze situaţia incomodă cu calm. Tensiunea din aer însă creşte, şi va exploda în curând. Cele două suflete torturate se izbesc cu o intensitate pasională. Alfred îşi pierde cumpătul şi o supără pe Violetta în faţa tuturor oaspeţilor. Scena scandaloasă se sfârșește când bătrânul Germont îşi face apariţia, și își ceartă fiul pentru comportamentul lui grosolan. Alfred îşi dă seama că a fost nedrept prea târziu, nu există iertare pentru fapta sa.

 

Actul III.:

Violetta e pe moarte. Prietenii ei au părăsit-o, averea ei s-a risipit, și ea este nevoită să confrunte finalul inevitabil, singură. Deşi Alfred se întoarce, şi Germont se grăbește să o declare fiica lui, totul este în zadar. Nimic nu poate aduce înapoi vitalitatea Violettei. Femeia suferindă moare în braţele lui Alfred.

Galerie