Lieduri și scrisori în curtea Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei

KMO szabadteri koncertek 3 fb reklam.jpg

În pofida titlului aparent puritan, serata schumanniană Lieduri și scrisori programată joi, 30 iulie de la ora 19 (în curtea Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei), ne invită într-o lume sonoră care respiră  o mare intensitate atât prin emoția debordantă a textului cântat – lieduri, cât și a cuvântului rostit - scrisori.

Anul 1840 a reprezentat cea mai prolifică perioadă  în viața lui Robert Schumann în ceea ce privește creația de lied. Aceste luni în care au zărit lumina zilei cele mai cunoscute cicluri, coincid cu mult așteptata căsătorie cu Clara Wieck, o împlinire devenită posibilă după un îndelungat și chinuitor răstimp de așteptări. Așadar, am ales două creații reprezentative care poartă amprenta acestei etape din viața compozitorului: ciclul Frauenliebe und Leben pe versurile lui Adalbert von Chamisso și Dichterliebe pe versurile lui Heinrich Heine. Presărat printre aceste capodopere, se vor face auzite în interpretarea naratorilor noștri și fragmente din imensa corespondență dintre Robert și Clara Schumann, aceasta reprezentând o mărturie aproape litografică a profunzimii și fineții relației lor, reamintindu-ne în același timp de o formă a comunicării care devine tot mai străină  și aproape uitată de către omul contemporan.

Astfel, însoțiți de muzică dar și de cuvântul rostit vom fi călăuziți în universul  labirintului emoțional creat de cea mai intensă relație umană, și anume dragostea, în acele timpuri insinuând mereu prezența naturii și ideea morții.

Cele trei piese pentru clarinet și pian, Drei Phantasiestücke (1849) ne vor întâmpina asemeni unei evadări din prezent, completând astfel tabloul plin de povești pe care lumea lui Robert Schumann îl înfățișează.

Zoltán Horváth

Bilete se pot achiziționa de la casieria Operei sau online pe www.eventbook.ro.