Néstor Bayona dirijează Orchestra Operei Maghiare

Imagine
Néstor Bayona

Dirijorul spaniol Néstor Bayona (https://nestorbayona.com/), artistul de renume mondial se va afla la pupitrul dirijoral în ,,Paiațe” pe 8 februarie.

Néstor Bayona şi-a început formarea muzicală ca pianist, la Colegiul Regal de Muzică din Manchester, continuând apoi studiul pianului, dar şi al dirijatului la Conservatorul din Geneva. Şi-a finalizat pregătirea ca dirijor la Universitatea de Arte din Berlin, cu Steven Sloane şi Harry Curtis. Ca solist şi muzician de cameră, a cântat în săli ca Palau de la Música Catalana, Filarmonicile din Berlin şi Luxemburg, Wigmore şi Purcell Room din Londra.

 

Ruggiero Leoncavallo a început lucrul asupra operei, sub titlul original ,,Pagliacci" în urma anunţării unui concurs milanez al operelor într-un singur act, la care a participat şi compozitorul Pietro Mascagni, care a învins concursul cu opera ,,Cavalleria rusticana". Leoncavallo, din motiv că nu a respectat regula de bază a concursului, şi a scris o operă în două acte (în loc de un act), a fost înlăturat de la participare. Însă această decizie nu a afectat dorinţa compozitorului de a prezenta opera sa publicului. Astfel, cu doi ani mai tîrziu, în 1892 la teatrul din Milano a avut loc premiera operei ,,Paiaţe", care a cunoscut un succes extraordinar, devenind cea mai renumită operă a compozitorului.

 

În distribuție: László Boldizsár, Egyed Apollónia, Balla Sándor, Kincses Márk (debut), Bardon Tony, Naphegyi Béla, Kovács Ferenc. Regia artistică este semnată de Szabó Emese.

 

Biletele pentru spectacolul ,, Paiațe”  pot fi achiziționate de la casa de bilete a Operei (în zilele lucrătoare, între orele 10.00 și 14.00) și online pe www.eventbook.ro.