Zenés mesék nemcsak gyermekeknek

ZENÉS MESÉK NEMCSAK GYERMEKEKNEK

A Kolozsvári Magyar Opera zenekara 2021. december 23-án, csütörtökön 19 órától különleges koncertre hívja Önöket. A Zenés mesék nemcsak gyermekeknek kiemelt eseménye lehet a család adventi kalendáriumának.  A két kortárs zeneszerző műveit egy-egy különleges népmese ihlette. 
Tallér Zsófia A sárga gólya című kompozíciójának alapja egy kínai népmese mely így kezdődik:
 „Mesélik, hogy élt valamikor Furcsouban egy szegény diák, bizonyos Mi nevezetű. Olyan szegény volt, hogy még egy bögre teára sem telt neki. Valószínűleg éhen is halt volna, ha nem látta volna meg egy teaház gazdája. Az megsajnálta szegényt, megetette és megitatta minden fizetség nélkül. De Mi egyszer csak odafordult a gazdához, és így szólt: 
- Én most elmegyek innét. Pénzem nincs, hogy megfizessek mindazért, amit itt megettem és megittam. Nem akarok azonban hálátlan lenni. Ide nézz! És elővett a zsebéből egy kis darab sárga krétát, és azzal a krétával a teaház falára felrajzolt egy gólyát. A gólya szakasztott olyan volt, mintha élne, csak éppen sárga volt.”
Csengery Dániel Concertino zongorára és vonószenekarra írt művének zongora szólóját Gombos Gergely (Horváth Zoltán tanítványa), a Sigismund Toduță zeneiskola 11. osztályos diákja játssza.
 
A Fatima legendája egy afrikai legenda kortárs átiratát dolgozza fel, a vajból lett leány különleges történetét, mely így kezdődik: “Él Afrikában egy asszony, akinek nemrég halt meg a férje. (…) Az asszony imádkozni kezdett. Imádkozott minden nap, kérte az istent, hogy adjon neki egy kislányt. Kérte, kérte, egyre jobban, egyre hangosabban, de nem kapott választ. Miután hosszú ideig hiába próbálkozott, minden egyes reggel bevitt a hátsó szobába egy nagy darab vajat, áldozatként, hátha így már meghallgatja őt. (…) Egy reggel, amikor ment hátra imádkozni és vitte az újabb adagot látta, hogy a vaj eltűnt...” 
Hogyan folytatódik a két történet? Hallgassuk meg együtt 2021. december 23-án este 19 órától a Kolozsvári Magyar Operában!


A koncert szerves részét képezi a kolozsvári Zoom Stúdió által készített animációk. 
„Színes magvak, tealevelek, kávébabok és megannyi érdekes textil tölti be a stúdiót már hetek óta. Óvatosan kerülgetjük a mindenes asztalt, nehogy valami kiboruljon, és fájó szívvel bontjuk szét alkotóelemeire a már felesleges kompozíciókat. (…) A két mesével két teljesen különböző világba csöppentünk és különböző technikákkal készülnek az animációk is.” – olvashatjuk az alkotók, Buzási Gyopár-Orsolya, Kassay Réka, Pánczél Éva Mária blogbejegyzésében, ahol részletesen bemutatják az animációk készítésének folyamatát. Olvassák el a teljes bejegyzést a Zoom Studio oldalán, és további érdekes részleteket tudhatnak meg az alkotói folyamatról.

Két kortárs zeneszerző, három zenemű, a kolozsvári Zoom Stúdió animációja – a koncert egyaránt szól felnőttekhez, fiatalokhoz, kamaszokhoz és gyermekekhez. Családi program, minőségi együtt töltött idő az ünnep előestéjén.  
Táncművész: Bogoi Viorica
Koreográfus: Jakab Melinda
Narrátor: Farkas Lóránd

Közreműködik a Kolozsvári Magyar Opera Zenekara
Hangversenymester: Barabás Sándor

Ügyelő: Venczel Péter, Lőrincz Norbert

Rendező: Gombár Annamária
Karmester: Jankó Zsolt

Kövessék intézményünk Facebook-oldalát és honlapját, ahol további információkat és érdekességeket teszünk közzé.
A jelenlegi közegészségügyi előírások értelmében az előadáson való részvétel feltétele az érvényes védettségi igazolás felmutatása. Az oltási igazolás letölthető a https://certificat-covid.gov.ro oldalról.

Az előadásra jegyek kaphatóak online az eventbook.ro oldalon, valamint az intézmény jegypénztáránál hétfőtől péntekig 10 és 14 óra között. A jegypénztár előadások előtt két órával nyit.