09
Martie
Joi/ 18:30
Gaetano Donizetti

Don Pasquale

Don Pasquale
Abonament color
Opera buffa

,,Povestea piesei se compune dintr-o serie de arii și ansambluri ușor accesibile, care urmează o construcție logică. „Don Pasquale” a intrat în conștiința publică nu numai ca una din ultimele opere ale autorului, ci și ca ultima capodoperă din literatura operei buffe, creată deja în epoca romantismului."

Béres László, regizorul spectacolului

 

Gaetano Donizetti

Don Pasquale

Opera buffa în trei acte, două părți

Libret: Gaetano Donizetti și Giovanni Ruffini, după Angelo Anelli

 

 

Don Pasquale
Dottor Malatesta

Sinopsis:

ACTUL 1:
Don Pasquale, un bătrân, îi spune nepotului său, Ernesto, că a găsit o tânără pentru Ernesto să se căsătorească, dar Ernesto refuză.

Ernesto îi spune lui Pasquale că și-a găsit deja iubita, o tânără sărată pe nume Norina. Pasquale se înfurie la lipsa de respect a nepotului său și, în efortul de ai pedepsi pe Ernesto și de al scoate din moștenirea lui, îl ia pe el însuși să se căsătorească cu o tânără femeie însuși. Fiul său infantil va lua în schimb moștenirea. Don Pasquale îl cheamă pe doctorul său, dr. Malatesta. Cei doi bărbați discută despre planurile lui Pasquale de a se căsători, iar după ce se gândeau o vreme, Malatesta descrie o tânără femeie frumoasă. După un baraj de întrebări, Malatesta îi spune lui Pasquale că tânăra este sora lui. Pasquale este încântat și încântat. Cu toate acestea, Malatesta are planuri proprii. Gândindu-se că Pasquale acționează nebun, Malatesta și-a conceput propriul plan de a preda lui Pasquale o lecție. Când Ernesto se întoarce, refuzând încă să se căsătorească cu femeia pe care a găsit-o Pasquale, Pasquale se uită la propria căsătorie și o lovește pe Ernesto din casă. Fiind conștient că va fi fără moștenire, Ernesto pledează prietenului său, Malatesta. Speranțele sale sunt distruse când află că Malatesta a aranjat nunta. Pasquale, dornic să se întâlnească cu femeia, îl trimite pe Malatesta să o ia. Ședința pe terasă și citirea unei cărți, Norina are un timp plăcut.

În timp ce citește, i se transmite un mesaj de la Ernesto, care spune că totul este pierdut și el pleacă. Tristețea ei este scurtată de sosirea doctorului Malatesta. El și-a sprijinit în secret relația cu Ernesto. În timp ce își detaliază planurile, Norina, cu inima frântă, îi transmite scrisoarea de rămas bun a lui Ernesto. După ce își recalculează planurile, îi spune că trebuie să se pretindă a fi sora lui. Planul său este să-l conducă pe Don Pasquale aproape nebun, astfel încât să se aplece la voința lor. Norina este de acord cu fericirea și se angajează să facă tot ce este mai bun.

ACTUL 2:
Singur în sufragerie, Ernesto trist și deprimat își contemplă soarta, hotărând să părăsească Roma sau nu. Când unchiul său sosește, el este rapid să iasă. Pasquale este nerabdator sa-si intalneasca mireasa si este surprins cand Malatesta il introduce pe sora sa "Sofronia". Ea a acceptat să se căsătorească imediat. Nunta are loc la scurt timp după aceea. În timpul ceremoniei, Ernesto se bate în cameră, fără să știe planul lui Malatesta și a lui Norina. Malatesta scoate repede Ernesto și explică planul. Îndepărtat, Ernesto joacă împreună cu schema lor și se află în întreaga ceremonie. În cele din urmă, când notarul căsătoriei (jucat de vărul lui Malatesta) semnează pe nuntă martoră, Pasquale dă toată averea lui "Sofronia". În momentul în care o face, își schimba imediat comportamentul și refuză îmbrățișarea lui Pasquale.

Cererea de a face schimbări, inclusiv manierele sale, "Sofronia" își începe tirada. Ea cere chiar ca Ernesto să o însoțească în plimbările ei de seară. Pasquale este uimit, în timp ce Ernesto și Malatesta încearcă să-și ascundă zâmbetul.

ACTUL 3:
Așezați în camera de zi, care a fost redecorată în mod extravagant, Pasquale se mișcă printr-o grămadă tot mai mare de facturi și facturi. "Sofronia" iese din camera ei într-o rochie frumoasă. Atunci când Pasquale scoate curajul să se confrunte cu ea, cere să oprească cheltuielile de sus. Îl înnebunește cu ușurință, ca și cum ar fi făcut-o cu o zbuciumă, înainte de a-i da o palmă în față. Ea îi spune că nu va face așa cum spune el. Pleacă spre seară și nu o să-l vadă până nu se trezește dimineața următoare.

Pe măsură ce pleacă, o mică scrisoare cade din mantie. Pasquale preia scrisoarea și este șocat de conținutul său - o întâlnire în grădină în acea seară va avea loc între un admirator necunoscut și "Sofronia". Acum, cu dovada, poate pune capăt căsătoriei. El îl sună repede pe Malatesta pentru ajutor. Malatesta îi convinge pe Pasquale să rămână calm și să nu se comporte atât de neglijent în acuzațiile sale. El îi spune lui Pasquale că se va ascunde în secret în grădină pentru a prinde "Sofronia" cu mâna roșie. În final, Pasquale este de acord și își pune încrederea în Malatesta.

Mai târziu în acea noapte în grădina din afara casei, Ernesto și "Sofronia" cântă împreună dragostea lor. Când Pasquale și Malatesta ajung să o prindă, nu sunt în stare să vadă cine a fost admiratorul ei din cauza scăpării sale rapide. Momente mai târziu, Malatesta anunță că Ernesto a sosit și-i aduce pe mireasa lui Norina, împreună cu el. "Sofronia" îi spune lui Pasquale că nu poate exista altă femeie care să trăiască sub același acoperiș ca ea și că, dacă Norina o face, atunci ea va divorța pe Pasquale. Pasquale nu-și poate aduce bucuria când Sofronia pleacă. Când Ernesto iese în grădină pentru a cere permisiunea lui Pasquale să se căsătorească cu Norina, îl obligă fericit și îi spune că îi va da o moștenire. Când Ernesto își scoate mireasa nouă, Norina, maxilarul lui Pasquale scade la pământ. Malatesta îl umple pe Pasquale pe plan și toată lumea face amendamente. Pasquale se alătură moralității povestii: oamenii bătrâni nu ar trebui să se căsătorească.