06
Decembrie
Duminică/ 11:00
Tóth Péter

Prințul Árgyélus

Árgyélus
Operă pentru copiii

Spectacol online

 

Spectacolul Prinţul Árgyélus înseamnă o bună ocazie de întâlnire pentru copiii de vârsta preşcolară şi şcolară cu lumea operei. Opera se bazează pe basmul popular maghiar cu același titlu, al cărui protagonist este un prinţ care se îndrăgosteşte de o zână blestemată, cea din urmă furând merele de aur ale familiei regale. Prinţul Árgyélus porneşte în căutarea Frumoasei Ilona și ajunge în regatul vrăjitoarei Mortadella, care o ţine în captivitate pe iubita lui.

Opera creată de compozitorul Péter Tóth, de libretiştii András Schlanger şi Róbert Bognár, precum şi autorul poeziilor, Szabolcs Várady, nu se limitează la o simplă repovestire a basmului. Structura originală este pe alocuri confuză, unele fire ale povestirii au rămas neterminate, însă autorii operei au clarificat acţiunea basmului, şi l-au adaptat la nevoile şi preocupările publicului contemporan.

În basmul original Frumoasa Ilona este un personaj pasiv care aşteaptă să fie salvată, însă în operă protagonista feminină îşi asumă un rol activ în învingerea vrăjitoarei rele. Această modificare este în concordanţă cu schimbarea rolului femeii în societate. Fetiţele de azi vor deveni adulţi care iau decizii independente, sunt libere să-şi construiască viaţa așa cum își doresc, şi înfruntă greutăţile împreună cu persoana iubită.

Totuşi, rolul educativ al spectacolului nu precedă acţiunea palpitantă, umorul sau magia. „Spectacolul lasă la o parte didacticismul pentru a face loc umorului” - declară autorii operei.

 

Tóth Péter

Prințul Árgyélus 

Operă pentru copii

Libret: Schlanger András, Bognár Róbert

Poezii: Várady Szabolcs

 

Árgyélus
Tündérszép Ilona
Mária
Mortadella
Bonifacio
Szkarabán
drăcuşorul Kekec
drăcuşorul Zuppanegra
Scenografie
Costume
Coregraf
Pregătirea muzicală a Corului de Copii
Sufleur
Regia tehnică
Dirijor
Regia