Alexander Glazunov:Raymonda 

Raymonda

„Spectacolul de balet „Raymonda”, a fost dintotdeauna asociat cu academismul și opulența baletului romantic rus. Cu toate că varianta spectacolului din 1898, în coregrafia lui Marius Petipa, a suferit pe parcursul timpului mai multe modificări, el este considerat și astăzi, o capodoperă a eleganței și virtuozității, o producție de referință care celebrează spectacolul de balet clasic.
Spectacolul din acestă seara prezintă povestea Raymondei, într-o formă comprimată, fără însă a
pierde firul narativ al acesteia și bineînțeles, a construcției specifice baletului clasic romantic. Muzica, plină de măiestrie a lui Alexander Glazunov, mi-a oferit un conținut teatral emoționant și posibilitatea de a coregrafia dansuri pline de expresivitatea caracteristică baletului clasic, dar și specifice dansurilor de caracter maghiare, spaniole și orientale. Aceste serii de divertismente coregrafice pun în valoare virtuozitatea si talentul balerinilor Operei Maghiare din Cluj-Napoca.” – declară Livia Tulbure-Gună, regizoarea și coregrafa spectacolului.

Horváth József, dirijorul spectacolului afirmă: „Alexander Glazunov, compozitor rus deosebit de prolific al finalului epocii romantice, a finalizat compoziția baletului „Raymonda” în 1897, în cea mai creativă perioadă a vieții sale, la vârsta de 32 de ani. Acest balet este comparat adeseori, din mai multe puncte de vedere, cu lucrările lui Ceaikovski, fiind cel mai amplu balet al lui Glazunov și un moment important în istoria genului din perioada romantică rusă. (...) Pentru spectacolul nostru, am ales cele mai frumoa se pagini din „Raymonda”, care însumează aproximativ jumătate din durata totală a baletului. Cu speranța că această lucrare, reprezentând o culoare nouă în repertoriul Operei Maghiare, va fi o delectare muzicală pentru dumneavoastră, vă doresc audiție plăcută.” 

„Plasat în Evul Mediu, baletul „Raymonda” de Alexander Glazunov a fost pus în scenă de regizoarea și coregrafa Livia Tulbure-Gună sub forma unui spectacol de epocă. Scenografia, simplă din punct de vedere tehnic și uimitoare din punct de vedere vizual, este menită să încânte prin bogăția opulentă a castelelor ornamentate. Elementele de costum folosite în baletul clasic trebuiau să fie personalizate, decorate cu pietre, panglici sau chiar dantelă în așa fel încât să nu-i împiedice pe interpreți în mișcările lor ample, în timpul dansurilor individuale sau de cuplu. Costumele, cu croiala lor de precizie, fac ca mișcările precise și complexe cerute de baletul clasic să fie confortabile și nestingherite.”– povestește Ledenják Andrea, designerul de costume despre lumea vizuală a spectacolului.
 

 

Distribuția:

Raymonda: Viorica Bogoi • Sybille: Barabás Júlia • Jean de Brienne: Kálmán Róbert Attila • Andrei al II-lea, regele Ungariei: Rareș Cîmpean • Abderakhman, sarazinul: Vlad Sebastian • Maestru de ceremonii: Mircea Cădariu

În alte roluri:

Babos Kinga, Francesca Dulca, Oana Felecan, Roxana Florescu, Antonia Indrei, Katrinecz Erika, Camelia Luțai, Madarász Szerénke, Ionuța Simina Oprean, Andreea Popa, Iulia Pușcău, Camelia Rațiu, Anamaria Shevchenko, Oana Siminic, Ioana Cristina Terebesy, Daniela Timofte, Alex Dobre, Sergiu Hosu, Florin Ianc, Antonio Mon, Radu Pop, Alin Rîpă, Székely Dániel, Vlad Sebastian

Cu participarea orchestrei Operei Maghiare din Cluj

Regia tehnică: Venczel Péter • Concertmaestru: Barabás Sándor

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook și web pentru mai multe informații și noutăți.

Bilete pentru spectacol sunt disponibile online pe eventbook.ro și la casa de bilete a instituției de luni până vineri intre orele 10 și 14. Casieria se deschide cu două ore înainte de spectacole. 

Vă informăm cu respect că, din cauza valorii incidenței SARS-COV-19, participarea la evenimentele Operei Maghiare din Cluj este permisă doar cu certificat de imunitate. Certificatele se pot descărca de pe siteul https://certificat-covid.gov.ro.
Vă mulțumim pentru înțelegere!

Vă așteptăm la spectacolul de balet ”Raymonda” joi, 25 noiembrie 2021 la ora 19