Camille Saint-Saëns: SAMSON ȘI DALILA

Imagine
Sámson és Delila

În data de 25 februarie 2021 de la ora 19 pe canalul  YouTube al instituției puteți urmări un spectacol inedit, opera „Samson și Dalila". Regia spectacolului este semnată de către Korcsmáros György, dirijorul fiind Horváth József.

Dintre cele 12 opere pe care Camille Saint-Saëns le-a creat, doar  „Samson și Dalila ” a înfruntat proba timpului intrând în repertoriul literaturii muzicale universale. Apariția acestei opere pe firmamentul capodoperelor genului a durat un deceniu, de la geneză, în 1867, până la prima reprezentație, în stagiunea 1877-1878 a Operei din Weimar.

Franz Liszt, interesat de creația tinerilor compozitori francezi, l-a întâlnit pe Saint-Saëns la premiera de la Weimar a „Aurului Rinului" de Richard Wagner. Cunoscându-i opera anterioară, „La princesse jaune", cu generozitatea caracteristică personalității sale, l-a încurajat să termine „Samson și Dalila", promițându-i că va face toate demersurile pentru a realiza premiera la Weimar. 

Arii inspirate, măiestrie orchestrală, tablouri exotice, intrigă și suspans, dansuri ritualice incitante și final spectaculos - acestea sunt doar câteva dintre ingredientele acestui spectacol deosebit.

Reprezentația este supratitrată în limbile română și maghiară.