Festivalul Internațional de Artele spectacolului muzical SCENA 2023

Imagine
Raymonda cover

Originea acestui festival o constituie conferința desfășurată în 17-18 noiembrie 2016, organizată cu intenția de a celebra 25 de ani de la înființarea specializării Artele spectacolului muzical în cadrul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, un domeniu de studiu singular în peisajul universitar vocațional românesc. De atunci au mai aut loc alte două ediții, în 2017 și în 2018,  dedicatăe teatrului muzicii și dansului din secolul al  XVII-lea și, respectiv, din secolul al XVIII-lea. 

 

Festivalul Internațional de Artele Spectacolului Muzical SCENA, organizat de  Centrul de cercetare și creație artistică INTERART al  Academiei Naționale de Muzică „Gh. Dima” se va desfășura, între 2-5 noiembrie 2023, iar ediția din anul acesta este dedicată secolului al XIX-lea, cu precădere Romantismului. Evenimentele festivalului s-au coagulat în jurul pianului – instrument predilect al compozitorilor acestei epoci – și al temei călătoriei geografice, imaginare sau simbolice care i-a inspirat pe romantici.
În acest an, Festivalul SCENA se va deschide cu un curs de măiestrie pe care pianista Georgiana Fodor îl va susține joi 2 noiembrie, între orele 10-13 în sala festivă a Liceul de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj. Tot joi 2 noiembrie, începând cu ora 13, scenografa Carmencita Brojboiu va susține o conferință dedicată tinerilor creatori de spectacole, găzduită de Institutul Francez. În seara aceleași zile, la ora 19, la Opera Maghiară va avea loc spectacolul de balet Raymonda de Alexandr Glazunov, în coregrafia Liviei Tulbure-Gună, care îl va avea la pupitru pe dirijorul Horváth Jozsef. La finalul spectacolului va avea loc gala de decernare a premiilor SCENA pentru cele mai bune spectacole si pentru performanța artistică a studenților de la specializarea Artele spectacolului muzical, în stagiunea 2022-2023.
Vineri, 3 noiembrie festivalul va continua cu un atelier de scenografie susținut, de la ora 14, de Carmencita Brojboiu, iar seara, la ora 19, Filarmonica „Transilvania” va găzdui un concert simfonic de excepție  în  care pianistul Christophe Alvarez și dirijorul Alexander Humala vor prezenta, într-o inspirată versiune interpretativă, cele două Concerte pentru pian și orchestră de de Fréderic Chopin. 
Sâmbătă 4 noiembrie, de la ora 11 se va desfășura, online, Simpozionul cu tema,  „Călător și călătorie în epoca romantică”, la care vor participa invitați din țară și  străinătate, iar la ora 17, Libăria Librarium Book Corner din str. Eroilor nr. 15 va fi gazda lansării cărții profesoarei și regizoarei Diana Todea-Sahlean : Giuseppe Verdi regizor de operă? Caietele scenice verdiene, apărută la Editura Presa universitară clujeană, în acest an.
Festivalul se va închide, duminică 5 noiembrie cu un concert cameral susținut la ora 19, la sala Reduta a Muzeului Etnografic de către violistul Flavius Ignat și pianista Georgiana Fodor. Vor fi interpretate Romanța op. 85 in Fa major de Max Bruch, Sonata „Arpeggione” de Franz Schubert și Sonata pentru violă și pian in re minor de Mihail Glinka.

Directorul festivalului
Prof.univ.dr. Anca-Daniela MIHUȚ