Gală de operă - Aniversarea de 70 de ani a lui Selmeczi György

Imagine
Selmeczi György

Opera Maghiară din Cluj îl omagiază pe Selmeczi György, la împlinirea vârstei de 70 de ani, printr-o gală de operă, marți, 8 martie 2022, de la ora 19.
„La mulți ani, Selmeczi György! La mulți ani, la Cluj, în Transilvania. Îți mulțumim pentru faptul că numeroasele tale călătorii profesionale te conduc întotdeauna înapoi și la noi. Aveam nevoie de asta. Aveam nevoie de cunoștințele, de talentul, de experiența și de perseverența ta încăpățânată, pentru a păstra muzica și cultura înaltă a acestui oraș aproape de cea universală. Și nu o considerăm asta plata unei datorii, căci o recunoști chiar tu: «Eu sunt clujean. Pentru mine, acest gen de artă, întreaga profesie, tot ce am construit în viața mea de până acum, vine de aici, din Cluj. Aceasta este baza tuturor lucrurilor și sursa inspirației mele: mirosurile, priveliștea și comportamentul oamenilor.» Adevăratul artist, cu sacrificiul suprem al confortului său fizic și spiritual, devine creatorul unei lumi spirituale independente, eliberându-se de constrângerile sarcinilor cotidiene și oferind bucurie pură semenilor săi. Știm că prețul este unul imens, deoarece trebuie să poarte pentru totdeauna pecetea alterității. Tu ai adus o nouă culoare pe scena noastră și ai stabilit noi direcții pentru noi, care au devenit între timp o tradiție. Datorită prezenței tale muzicale, și noi cântăm mai frumos. Să ne trăiești întru mulți ani!” Szép Gyula, directorul Operei Maghiare

„Muzician complex deosebit de talentat, pianist, compozitor, dirijor, regizor de operă, György Selmeczi e un mare animator de care a beneficiat și viața muzicală a Clujului, dar și autorul acestor rânduri. 
Isten éltessen, kedves Gyuri!” Cu drag, Cornel Țăranu
 „Premissa maior: «Timpul zboare pe aripi iuți și nu stă pe loc nicio clipă.» (Zrínyi Miklós)
Premissa minor: Muzicianul nu face excepție de la premisa de mai sus.
Conclusio: Septuagenarul. Selmeczi György împlinește șaptezeci de ani.
Acest silogism este cel care a făcut posibil ca acum, cu ocazia zilei de naștere a Maestrului Selmeczi, vocea aprecierii noastre să fie auzită. Care dintre calitățile marelui nostru contemporan, coleg, prieten, compozitor, dirijor, profesor și organizator artistic se află acum în prim-plan, asta urmează să decidă cei care au avut norocul de a lucra cu el într-unul din aceste domenii (dacă au reușit să țină pasul cu ritmul său!). În ceea ce mă privește, ascultându-i muzica și citindu-i partiturile, am avut sentimentul rar că am de-a face cu un compozitor care a găsit în tonul său o combinație între marele trecut muzical și mijloacele de expresie cu mii de capete ale prezentului, în cadrul unei limbi materne muzicale contemporane. Iar în ceea ce privește activitatea sa de dirijor, am avut ocazia de a trăi de mai multe ori aceleași sentimente rare, atunci când am ascultat propriile mele piese dirijate de el. Dacă există o empatie muzicală de care un dirijor poate da dovadă atunci când interpretează o piesă contemporană, atunci Gyuri o are cu siguranță. În timpul conversațiilor noastre frecvente, vocabularul său încântător de variat, perspicacitatea sa, valorile sale clare și exigența sa față de ceilalți și față de el însuși: toate acestea îmi vor rămâne o amintire permanentă. Versatilitatea lui este egalată doar de ritmul său galopant de muncă și de viață.” (Csiky Boldizsár, compozitor)
 
În program:
Fragmente din opere de: Richard Wagner, Giuseppe Verdi, Kodály Zoltán, Orbán György, Selmeczi György 
Soliști vocali: Barabás Zsuzsa, Covacinschi Yolanda, Egyed Apollónia, Székely Zsejke, Veress Orsolya, Balla Sándor, Laczkó Vass Róbert, Pataki Adorján, Sándor Árpád, Szilágyi János
Cu participarea corului, orchestrei Operei Maghiare din Cluj, și a Corului Maghiar de Copii din Cluj
Maestru de cor: Kulcsár Szabolcs
Concertmaestru: Barabás Sándor, Ferenczi Endre
Regia technică: Venczel Péter
Pregătirea muzicală a corului de copii: Fábián Apolka, Kálló Krisztián
Regizor: Béres László
Dirijor: Horváth József, Jankó Zsolt, Incze G. Katalin, Kulcsár Szabolcs
 
Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook și web pentru mai multe informații și noutăți.
Spectacolul este titrat în limba română.
Bilete pentru spectacol sunt disponibile online pe eventbook.ro și la casa de bilete a instituției de luni până vineri intre orele 10 și 14. Casieria se deschide cu două ore înainte de spectacole.
Vă informăm cu respect că, din cauza valorii incidenței SARS-COV-19, participarea la evenimentele Operei Maghiare din Cluj este permisă doar cu certificat de imunitate. Certificatele se pot descărca de pe siteul https://certificat-covid.gov.ro.
Vă mulțumim pentru înțelegere!