János vitéz, de la Petőfi Sándor la Kacsóh Pongrác

Imagine
János Vitéz

În data de 4 decembrie 2022, duminică, de la ora 11:00, iubitorii de muzică sunt invitați la spectacolul ,,János vitéz” de Kacsóh Pongrác. Opera Maghiară, va prezenta publicului o capodoperă a literaturii musicale. Regia este semnată de Szabó Emese.

Libretiştii Heltai Jenő şi Bakonyi Károly au avut drept sursă de inspiraţie pentru singspiel-ul compozitorului Kacsóh Pongrác, poemul epic János vitéz de Petőfi Sándor, scris în 1845 (poem de amplă respiraţie, 27 de capitole, 370 de strofe; poem romantic cu elemente folclorice, în al cărui prim-plan se află imaginea erosului popular; avem de-a face cu eroul nu numai harnic, ci şi viteaz, inteligent, întruchipare a ideii de libertate), sursă de inspiraţie nu numai pentru muzică, ci şi pentru film, amintind aici producţia cu János vitéz, desene animate, primul film de acest gen în Ungaria, 1973. Pe scena Operei Maghiare din Cluj-Napoca se joacă stagiune de stagiune, din anul 1905 până în zilele noastre! Ar fi de amintit în acest context şi numele a trei regizori care s-au aplecat asupra operei János vitéz, mă refer la Szinberger Sándor, Dehel Gábor, Szabó Emese, păstrând regretul de a nu-i putea aminti pe toţi. Cu merite egale în păstrarea spiritualităţii operei şi a eroului care este János vitéz. (Demostene Șofron)

Din distribuție fac parte soliștii:  Szabó Levente, Barabás Zsuzsa,  Sándor Árpád, Ádám János, Pataki Enikő, Madarász Lóránt, Gergely Elek, Sipos Endre,  Varga Attila, Kovács Ferenc, Naphegyi Béla și Veress László