KODÁLY ZOLTÁN: HÁRY JÁNOS

Háry János

Pe scena Operei Maghiare din Cluj în data de 20 ianuarie 2022, joi de la ora 18.30 puteți urmări  spectacolul „Háry János”.

Superficial, tema piesei „Háry János” este seria incredibilă a unor  fapte eroice din cătănia unui țăran ungur bătrân. Cu toate acestea, sunt lucruri mai însemnate la mijloc. Istoricul de muzică englez, Edward J. Dent recunoaște acest fapt, când la o decadă după premiera absolută a piesei (6 octombrie 1926, Budapesta) scrie după vizionarea spectacolului, că Háry este o enigmă, una lesne, de înțeles, dar greu de descifrat. Umor, satiră și încărcătură subliminală, și toate la un loc.
Faptul că operele scenice ale lui Kodály nu intră exact în categoria operei, se explică prin alegerea subiectului acestora. Caracterele țărănești autentice prezentate pe scena compozitorului pot grăi doar prin glasul lor specific, și anume cel al cântecului popular. Iar prin forma sa scurtă, solidă și rotundă, cântecul popular este o piesă muzicală încheiată. Poate fi vorba deci doar de un libret, un text care să suporte, mai bine spus să ceară asemenea forme muzicale. Această piesă așadar nu are nevoie de soluțiile formale ale operei. Cu toate că cunoaște tehnica dicursului muzical, Kodály nu are nevoie de el, așadar nu îl utilizează pe scenă. El nu se atașează de un gen anume, ci caută forma potrivită mesajului său. Libretul „Háry” s-a dovedit a fi exact această formă.

DISTRIBUȚIA:
Háry János - Sándor Csaba
Örzse - Veress Orsolya
Mária-Lujza – Fülöp-Gergely Tímea (debut)
Împăratul Francisc, Napoleon, Judecător - Ádám János
Împărăteasa – Hary Judit
Cavalerul Ebelasztin - Madarász Lóránt
Nenea Marci, Cârciumar - Szilágyi János
Elev, Paznic, Lacheu, Gardian, Generalul Dufla - Gergely Elek
Generalul Krucifix, Paznicul Burkus - Rétyi Zsombor
Contesa Melusina - Mányoki Mária
Baroneasa Estrella - Ádám Éva
Cu participarea corului, orchestrei și ansamblului de balet al Operei Maghiare
Scenografia: Ralph Zeger · Costume: Szabó Emese · Coregrafie: Jakab Melinda · Concertmaestru: Barabás Sándor, Ferenczi Endre · Maestru de cor: Kulcsár Szabolcs · Corepetitor: Incze G. Katalin, Nagy Gergő, Horváth Zoltán · Sufleur: Kostyák Júlia · Regia tehnică: Lőrincz Lili
Cu participarea membrilor Corului Maghiar de Copii din Cluj 
Pregătirea muzicală a Corului de Copii: Kálló Krisztián

Dirijor: Kulcsár Szabolcs
Regia: Szabó Emese

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook și web pentru mai multe informații și noutăți.
Bilete pentru spectacol sunt disponibile online pe eventbook.ro și la casa de bilete a instituției de luni până vineri intre orele 10 și 14. Casieria se deschide cu două ore înainte de spectacole. 
Vă informăm cu respect că, din cauza valorii incidenței SARS-COV-19, participarea la evenimentele Operei Maghiare din Cluj este permisă doar cu certificat de imunitate. Certificatele se pot descărca de pe siteul https://certificat-covid.gov.ro.
Vă mulțumim pentru înțelegere!

Vă așteptăm la spectacol joi, 20 ianuarie 2022., la ora 18.30!