Manon Lescaut – premieră nouă

Imagine
Manon Lescaut_Fotó Török Ádám_2. szereposztás

Joi, 18 aprilie, seara, de la ora 18.30, în sala mare a Operei, compania clujeană a susținut cea mai recentă premieră a sa: spectacolul Manon Lescaut a fost regizat de Kürthy András și dirijat de Horváth József. După această premieră, următoarea operă de Puccini va avea loc pe 23 aprilie, la ora șase și jumătate seara.

 

2024 este An Puccini, an care marchează 100 de ani de la trecerea Maestrului din Luca la cele veșnice, dar și an în care, prin premiera operei Manon Lescaut pe scena Operei Maghiare Cluj-Napoca, se aniversează 131 de ani de la premiera mondială, 1 februarie 1893, pe scena teatrului Regio din Torino.

Titlu care avea să-i asigure lui Puccini nu numai succesul serii, ci și consacrarea naţională și internaţională. Asta în condiţiile în care primele două opere, Le Villi (1884) și Edgar (1889), nu s-au ridicat deloc la pretenţiile dorite sau/și așteptate. Când vorbim despre creaţia componistică a lui Puccini, ne referim la perioada cuprinsă între 1884 și 1924, 40 de ani cu alte cuvinte, în care reţinem 12 opere, din care doar Manon Lescaut, Boema, Tosca, Tripticul (Mantaua, Sora Angelica, Gianni Schicchi), Madama Butterfly, La fanciulla del West și Turandot sunt în repertoriile curente ale teatrelor lirice din întreaga lume. La Rondine/Rândunica ar merita mai multă atenţie. (...) Mitul femeii libere și nonconformiste are parte de o muzică, repet, superbă. Eu vă supun atenţiei arii precum Tra voi, belle brune e bionde, Donna non vidi mai; Ah, Manon, mi tradisce (Des Grieux), Vedete? Io son fedele; In quelle trine, morbide; Solla, perduta, abbandonata (Manon Lescaut), Sei splendida e lucente (Lescaut, fratele lui Manon), duete precum Poiche tu vuoi saper sau Paga costor (Manon, Lescaut), Ansia eterna crudel (Lescaut, Grieux), Tutta su me ti posa; Manon, senti amor mia sau Fra le tue bracci, amore (Manon, Grieux), Ave sera gentile (arie și cor), All armi, all armi (trio Lescaut, Grieux, Manon Lescaut). Sigur vă vor plăcea. Cu certitudine, opera va fi în repertoriul mai multor stagiuni, așa cum sunt Boema, Tosca și Madama Butterfly. Sigur va rezista trecerii timpului și va fi prezentă în multe stagiuni având în vedere și echipa artistică.

 

Distribuția spectacolului: https://operamaghiara.ro/spectacole/manon-lescaut/202404231830

 

Biletele pentru spectacolul Manon Lescaut pot fi achiziționate de la casa de bilete a Operei (în zilele lucrătoare, între orele 10.00 și 14.00) și online pe www.eventbook.ro.

Vă așteptăm cu drag!