Opera Maghiară din Cluj își începe noua stagiune cu un turneu în Miercurea Ciuc și Zilele Operei, cu opere clasice și contemporane

Imagine
Sajtótájékoztató

Opera Maghiară din Cluj, instituție independentă din 1948, începe în acest an cea de-a 231-a stagiune. ,,Existența noastră a început ca o operă populară de limbă maghiară, însă a devenit în scurt timp, datorită marilor conducători artistici ai vremii un teatru de operă în toată puterea cuvântului. Deși dimensiunea și nivelul cultural al comunității maghiare din Transilvania merita existența unei insituții de operă independente, considerăm a fi un cadou decizia guvernului condus de Dr. Petru Groza în 1948 de a înființa la Cluj o Operă Maghiară de Stat de sine stătătoare, alături de Institutul Maghiar de Arte și Universitatea „Bolyai”. Soarta ne-a fost favorabilă. Celelalte două instituții nu au rezistat nici măcar un deceniu, dictatura românească le-a desființat, mai precis le-a contopit cu alte instituții. Opera Maghiară a trecut cu bine peste a doua jumătate a secolului 20, marcată de perioade agitate – ca să folosim un eufemism” – a declarat Gyula Szép, directorul Operei Maghiare la conferința de presă de vineri.


"În afară de Opera Maghiară de Stat din Budapesta, există o operă maghiară și la Cluj-Napoca! Este un motiv de mândrie, dar uneori aduce și dificultăți", a subliniat directorul instituției.

 
Acesta a mai menționat că, pe 11 septembrie, compania a participat pentru prima dată la Festivalul Internațional “George Enescu”, un eveniment prestigios la nivel European. Opera prezentată de trupă, “Pelleas și Melissande” a fost dirijată de Lawrence Foster, artist de renume internațional. La sfârșitul lunii septembrie și începutul lunii octombrie, compania se va afla la Miercurea Ciuc pentru o mini-stagiune cu concertul “Hungarian Rock Symphony”, și spectacolele “János Vitéz”, “Prințesa circului” și “Hunyadi László”. Directorul Operei a precizat că trupa pregătește și o premieră de operetă în prima parte a stagiunii. De data aceasta, publicul va putea viziona “My Fair Lady” de Frederick Loewe, în regia lui László Béres.  

 
Directorul adjunct Áron Kosztin a precizat că Opera l-a avut ca invitat pentru o săptămână pe profesorul american de canto de renume mondial Sherman Lowe, astfel că membrii companiei au avut ocazia să învețe măiestria cântatului de la cunoscutul artist. De-a lungul carierei sale de profesor, Lowe a ajutat mulți artiști în drumul lor spre succes, printre care și doi membri ai companiei noastre, Adorján Pataki și Brigitta Kele. Totodată, directorul adjunct a făcut un apel la publicul clujean să viziteze evenimentele Operei Maghiare, aceasta fiind singura modalitate de a susține cultura maghiară din Transilvania.


Zilele Operei, ajunse la cea de-a treia ediție, vor debuta pe 5 octombrie, iar detaliile evenimentului au fost prezentate de Hajnal Tóthfalusi, șeful departamentului de comunicare al instituției. Aceasta a declarat că scopul evenimentului este de a educa publicul, punând accent deosebit pe formarea muzicală a copiilor. Ceremonia de deschidere din 5 octombrie va fi urmată de o expoziție intitulată "Opera în copilărie" și de prezentarea unui album intitulat "Opera noastră", care trece în revistă 75 de ani ai Operei și include nu doar soliștii, coriștii și mebrii orchestrei din ultimele decenii, ci și întregul ansamblu de aproximativ 250 de persoane care au contribuit la succesul spectacolelor. În cadrul evenimentului festiv va concerta și Corul Maghiar de Copii din Cluj-Napoca. Studioul de Operă “Bánffy Miklós” va găzdui activități pentru copii și un curs de dans popular în zilele de 7 și 8 octombrie, între orele 10 și 12. Dr. Csilla Csákány îi va introduce din nou pe elevi în tainele scrierii de cronică muzicală. În cadrul concertului de gală din 12 octombrie (dirijată de Zsolt Jankó și József Horváth, în regia lui Hajnal Jancsó), vor fi decernate premiile profesionale ale Operei atât soliștilor vocali și de balet, cât și corului și ansamblului de balet și departamentului tehnic. Evenimentul de zece zile va include spectacol „Petőfi Live!” interpretat de Róbert Laczkó Vass și Norbert Székely. Zilele Operei se vor încheia cu Ziua familiei: cu prezentarea versiunii prescurtate a spectacolului “János vitéz” de Kacsóh Pongrác, dirijoarea fiind Dalma Toadere Kovács, iar regia este semnată de Annamária Gombár.


Bilete pentru spectacole sunt disponibile la casa de bilete a Operei și online pe www.eventbook.ro.