RUGGERO LEONCAVALLO: PAIAȚE

Bajazzók_próbafotók1.jpg

Opera Maghiare din Cluj va pune în scenă opera lui Ruggero Leoncavallo, Paiațe, joi, 27 mai 2021, de la ora 19:00.
Spectacolul îl are în rolul principal pe solistul de renume internațional Marius Vlad Budoiu. Apollónia Egyed va interpreta rolul lui Nedda, Tonio de Árpád Sándor, Beppe de Tony Bardon, iar Csaba Sándor va debuta în rolul lui Silvio.

„Leoncavallo și-a scris această operă pentru concursul editorului Sonzogno, câștigat de opera lui Mascagni, Cavalleria rusticana. Dat fiind faptul că regulamentul concursului a impus condiția ca opera să aibă un singur act, Paiațe nu a avut nicio șansă să câștige. Editorul s-a hotărât însă să susțină opera lui Leoncavallo, care și-a avut premiera absolută peste doi ani, avându-l ca dirijor pe Arturo Toscanini.

Acțiunea piesei are loc în localitatea Montalto, în ziua Sfintei Mării Mari, cândva între 1865 și 1870. Opera este un clasic al orientării veriste, cu elemente specifice, precum satul sud-italian, gelozia și crima. (…) Opera are un efect deosebit de intens prin faptul că amanții devin simpli civili pe scenă și lipsa lor de mască se degenerează până la moartea efectivă. Însuși compozitorul operei a fost martor la o asemenea tragedie” – citim despre această capodoperă în Ghidul operelor. 

Evenimentul zguduitor s-a întipărit atât de adânc în mintea autorului, încât Leoncavallo a fost și cel care a scris libretul operei, cu un excelent simț dramatic.

Muzica subliniază și mai mult dramatismul evenimentelor și al textului. „Povestea prezintă conflictul dintre sentimentele și pasiunile cele mai puternice, potențate până la gradul de incandescență de instrumentele simple, dar cu un efect cu atât mai intens, calculate foarte precis și care par atât de directe. (…) Această lume a armoniilor este uneori crudă, alteori moale și senzuală. Instrumentația operei reflectă abilități profesionale excelente” – scrie Géza Till în monografia sa intitulată Opera, publicată în 1985, despre Paiațe.

„Compania noastră a prezentat această piesă pentru prima dată cu zece ani în urmă, la data de 11 mai. Între timp, am asistat la o serie de debuturi excelente și de succes în ultimul deceniu. Trăsăturile personale specifice, caracterul artiștilor noștri noștri se integrează întotdeauna în mod organic în spectacolele pe care le prezentăm, astfel reînnoindu-le mereu. Aș putea să consider acest fenomen chiar o și premisă a concepției mele regizorale.

Un spectacol poate avea succes de lungă durată numai dacă se poate întotdeauna adapta la situația dată.

Pe varianta reînnoită din anul acesta a operei se simt oarecum și limitările impuse de pandemie, ceea ce însă nu a avut un impact negativ asupra spectacolului, ci doar a modificat abordarea. Din cauza restricțiilor, vom prezenta varianta semiscenică a spectacolului, în care și orchestra se află pe scenă. În spațiul obișnuit de până acum, structurat de decoruri, cuplurile spectatori-auditoriu și, respectiv, interpreți-scenă au fost separate foarte tranșant. Or, în acest caz, regulile distanțării sociale se impun în spațiul auditoriului, tripletul interpret-operă-spectator se constituie însă într-o legătură mai strânsă decât oricând mai înainte.

Așadar, nu este o simplă întâmplare faptul că jucăm din nou Paiațe, după o pauză mult prea îndelungată.

Sărbătorim astfel nu numai un deceniu de la premiera operei la teatrul nostru, ci și mult așteptata reîntâlnire cu publicul” – a declarat Emese Szabó, regizoarea piesei.

Distribuție:

Prolog – Sándor Csaba (debut) • Canio (Paiață) – Marius Vlad Budoiu • Nedda (Colombina) – Apollónia Egyed • Tonio (Taddeo) – Árpád Sándor • Silvio – Csaba Sándor (debut) • Beppe (Arlechino) – Tony Bardon • Primul țăran – Béla Naphegyi • Al doilea țăran – Ferenc Kovács 

Scenograf – Attila Venczel • Costume – Emese Szabó • Dirijor – Szabolcs Kulcsár • Concertmaestru – Sándor Barabás, Endre Ferenczi • Pianist de repetiţii – Gergő Nagy • Sufleur – Bea Kondrát, Júlia Kostyák • Coordonator de scenă – Péter Venczel 

Regia: Emese Szabó • Dirijor: József Horváth