
Dragi spectatori!
În seria noastră de difuzare a spectacolelor online, în data de 6 decembrie 2020 vă invităm să urmăriți două spectacole.
Duminică de la ora 11 puteți urmări opera pentru copii „Prințul Árgyélus” de Tóth Péter.
Spectacolul înseamnă o bună ocazie de întâlnire pentru copiii de vârsta preşcolară şi şcolară cu lumea operei. Opera se bazează pe basmul popular maghiar cu același titlu, al cărui protagonist este un prinţ care se îndrăgosteşte de o zână blestemată, cea din urmă furând merele de aur ale familiei regale. Prinţul Árgyélus porneşte în căutarea Frumoasei Ilona și ajunge în regatul vrăjitoarei Mortadella, care o ţine în captivitate pe iubita lui.
Opera creată de compozitorul Tóth Péter, de libretiştii Schlanger András şi Bognár Róbert, precum şi autorul poeziilor, Várady Szabolcs, nu se limitează la o simplă repovestire a basmului. Structura originală este pe alocuri confuză, unele fire ale povestirii au rămas neterminate, însă autorii operei au clarificat acţiunea basmului, şi l-au adaptat la nevoile şi preocupările publicului contemporan.
În basmul original Frumoasa Ilona este un personaj pasiv care aşteaptă să fie salvată, însă în operă protagonista feminină îşi asumă un rol activ în învingerea vrăjitoarei rele. Această modificare este în concordanţă cu schimbarea rolului femeii în societate. Fetiţele de azi vor deveni adulţi care iau decizii independente, sunt libere să-şi construiască viaţa așa cum își doresc, şi înfruntă greutăţile împreună cu persoana iubită.
Totuşi, rolul educativ al spectacolului nu precedă acţiunea palpitantă, umorul sau magia. „Spectacolul lasă la o parte didacticismul pentru a face loc umorului” - declară autorii operei.
Dirijor: Jankó Zsolt
Regizor: Albu István
Duminică seara de la ora 19 vom difuza opereta „Silvia” de Kálmán Imre.
„Silvia” este unul dintre cele mai îndrăgite spectacole ale publicului nostru, fiind în repertoriul Operei din aprilie 2006.
Frumusețea operetei poate fi apreciată cu adevărat dacă ne imaginăm împrejurările în care a fost compusă. În timpul Primului Război Mondial, Kálmán Imre a lucrat într-o stațiune austriacă izolată la cea mai reușită operă din viața sa care totodată a devenit și una din cele mai faimoase operete din lume. La succesul operei muzicale probabil că a contribuit și faptul că opereta prezintă cu mult farmec și umor problemele care au distrus multe vieți în urmă cu o sută de ani. Îndrăgostiții sunt despărțiți din cauza diferenței dintre clasele sociale - din fericire însă doar până la ultimul act.
Regia: Selmeczi György
Reluarea: Szabó Jenő
Dirijor: Kulcsár Szabolcs
Ambele spectacole vor fi difuzate pe pagina de YouTube a instituției.