Szomor-Pejtsik-Miklós: BÁTHORY ERZSÉBET 

Imagine
Báthory Erzsébet

Artiștii Operei Maghiare din Cluj, în coproducție cu Teatrul „Szabad Tér" din Ungaria, în 2012 au pus în scenă un spectacol deosebit, musicalul „Báthory Erzsébet".

Dincolo de controversele istorice, personalitatea acesteia rămâne într-un con de umbră. Un mister înca neelucidat, inspirator pentru compozitorul Szomor György, libretistul Miklós Tibor și Pejtsik Péter care a semnat orchestrația, în a crea un spectacol de mare anvergură angrenând un colectiv de 150 de artiști.

„Spectacolul în sine este emoţionant. Povestea tulburătoare te farmecă, te înspăimântă, te revoltă şi toate astea datorită interpretării actorilor. Fiecare personaj a fost exact aşa cum mi-am imaginat, iar interpretarea lor te poartă prin timp în Ungaria mileniului întunecat, în mijlocul câmpului de luptă sau prin coridoarele reci ale castelelor medievale, unde, în fiecare colţ se punea la cale câte-o uneltire.” - puteți citi articolul în întregime pe pagina cluj.com.

Pentru realizarea acestui spectacol, regizorul Bagó Bertalan a mobilizat o echipã de peste 150 de oameni: solişti, balerini, actori, instrumentişti, corişti, personal de scenă, efectele scenice luminile, decorurile create de Vereckei Rita fiind spectaculoase, la fel şi costumele realizate de Kiss Borbála, precum şi mişcarea scenicã ce poartă semnătura coregrafului Novák Péter. Conducerea muzicală este asigurată de dirijorul Kulcsár Szabolcs.

În data de 28 februarie 2021, duminică de la ora 19 pe canalul  YouTube al instituției puteți urmări acest musical inedit.